Viilupiparkoogid

Eestlastel on kombeks piparkoogitainas lahti rullida ning sellest erinevaid piparkoogikujundeid välja lõigata. Ent võib proovida ka veidi lihtsamat varianti - valmistada piparkoogitainas, see rullideks vormida ja jahedasse tahenema panna. Piparkookide küpsetamiseks tuleb külm tainas lihtsalt viiludeks lõigata ja ahjuplaadile laotada. Siinsetest kogustest saab umbes 8 ahjuplaaditäit piparkooke, nii et jätkub kohe kauemaks. (Mina teen tainast neli “vorstikest” ja keeran need toidukilesse. Ühe panen külmkappi ööpäevaks tahenema, ülejäänud sügavkülma järgmist küpsetuspäeva ootama).

Kogus
8 ahjuplaaditäit
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g võid

200 g suhkrut

140 g Dansukkeri heledat siirupit (u 1 dl)

420 g nisujahu (7 dl)

1 sl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud nelki

0.5 sl söögisoodat

100 g mandlilaaste

Valmistamine

Sulata või potis. Sega juurde suhkur ja siirup, sega ühtlaseks. Lase täielikult jahtuda.

Sega jahu, kaneel, nelk, sooda ja mandlid omavahel, siis lisa külmale või-suhkru-siirupisegule. Sega ühtlaseks tainaks.

Jaota tainas neljaks ning vormi iga tainaosa seejärel umbes 4 cm läbimõõduga “vorstiks”. Keera toidukilesse ja pane järgmise päevani külmkappi maitsestuma ja tahenema.

Lõika tainas umbes 3-4 mm viiludeks, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 6-8 minutit, kuni need on helepruunid.

Võta küpsetusplaat ahjust välja, lase mõned minutid taheneda ja siis tõsta restile jahtuma.

Säilita piparkooke kinnises õhukindlas karbis.

LISA KOMMENTAAR

Agnes
postitatud 20.12.2012 17:23

Mis siirupit siia panna?

Rille
postitatud 15.12.2015 15:38

Kui kaua seda tainast sügavkülmas hoida võiks - nädal, kuu, paar? Iseasi muidugi kui kaua raatsiks, kindlasti võiks ka kohe kogu portsu ära küpsetada (ja süüa)! :)

Anneli
postitatud 08.02.2016 17:16

Päris magusad. Pidin kõvasti jahu koos veega juurde panema, vürtsi panin ka poole rohkem, see võttis ka õnneks natuke magusust alla. Tegin poole koguse, aga sain 2 mitte 4 ahjuplaadi täit. Öö läbi külmkapis hoidmisel ei näinud ma ka suurt mõttet.