Koostisosad

Põhi:

100 g Digestive-küpsiseid või kaeraküpsiseid

1 sl hakitud sarapuupähkleid

80 g sulatatud võid

Täidis:

6 lehte želatiini

2 tk muna

200 g maitsestamata toorjuustu

2 dl crème fraîche'i või hapukoort

500 g vaarikaid

1.5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Peale:

5 tk küpset kiivit

Valmistamine

Pane mõned kiivid ja vaarikad kaunistuseks kõrvale.
Peenesta küpsised, sega sulavõi ja pähklipuruga ühtlaseks. Vooderda tordivorm toidukilega ning suru küpsise-pähklipuru vormi põhja.
Pehmenda želatiinilehed väheses külmas vees. Suru kuivaks ning sulata seejärel tilgas kuumas vees.
Eralda munakollased munavalgetest, klopi munavalged tugevaks vahuks.
Sega toorjuust, hapukoor, vaarikad, suhkur, vanillsuhkur ja munakollased omavahel. Sega juurde sulatatud želatiin, lisa ettevaatlikult segades munavalgevaht.
Kalla täidis vormi, silu pealt ühtlaseks. Pane tort järgmise päevani külmkappi.
Kuna kiivid ei tarretu, siis tuleb kiivikiht eraldi valmistada. Püreesta kooritud kiivid köögikombainis ühtlaseks, nõruta sõelal liigsest vedelikust. Vormi toidukile abil tordisuurune ketas ning pane sügavkülma. Vahetult enne serveerimist tõsta kiiviplaat tordile, kaunista kiivilõikude ja vaarikatega.

PS Loomulikult võib nõrutatud kiivipüree ka lihtsalt valmis tarretunud tordile määrida vahetult enne serveerimist (st ilma külmutamata).

Soome K-Marketi retsept (Vadelma-kiivikakku)
LISA KOMMENTAAR

Annaa
postitatud 15.08.2012 11:40

Kasutasi selle koogi retsepti alusena, aga muutsin pisut sisu. Põhjaks olid kakaoküpsised ning sisse panin vaarikatele lisaks ka mustikad. Ülihea sai.