Maitsev porgandisepik

Pärmiga kergitatud nisuleivale annavad maitset porgand, saialille õielehed, apteegitilli- ehk fenkoliseemned ja (vürts)köömned.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl hapupiima

25 g värsket pärmi

1 dl riivitud porgandit

0.25 dl heledat suhkrusiirupit

1 tl soola

1 tl apteegitilliseemneid

1 tl vürtsköömneid või tavalisi köömneid

6 dl nisujahu

0.25 dl õli

Peale:

helbelist meresoola

saialille õielehti

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas hapupiimas. Lisa riivitud porgandid, siirup, sool ja maitseained. Sega juurde jahud ja õli ning sõtku sitke tainas. Lase tainal rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Vormi kerkinud tainast ümar päts ning tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase veel veidi kerkida.

Torka leivapätsile kahvliga peale mõned augud, pintselda pealt veega ning puista peale meresoola ning saialille õielehti. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes tund aega.

Soome K-Marketi retsept (Mausteinen porkkanaleipä). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Mann
postitatud 09.04.2010 09:14

Retseptiga olid mõned muudatused, apteegitilli seemned ja vürtsköömned röstisin pannil ja pärast uhmerdasin kergelt üle, jahukogusest panin 2 dl tatrajahu. Muu töötas, ka soola kogus sel korral :)

Mann
postitatud 29.08.2015 22:25

Pilt ka:

kardemon
postitatud 06.01.2013 13:39

Panin poole jahukogusest täistera grahamjahu. Lisada oli vaid veerand tl vürtsköömneid aga andis juba hea maitse. Teen kindlasti ka teinekord. Tainas polnud mumeelest vormitav, panin küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi.

Martiina
postitatud 30.08.2015 10:03

Oli väga maitsev ja kena kuldkollane. Kasutasin 1/3 täisterajahu. Kerkimisajal tundus, et taigen ei taha väga kerkida, aga ahjus tõusis ilusti üles. Teen teinekordki!

Martiina
postitatud 30.08.2015 10:05

Mõnusalt magus oli ka, lastele oli peaaegu koogi eest :)

Itaalia Köök
postitatud 01.09.2015 09:22

Porgandileiba oleme juba paar korda teinud,mis on alati väga maitsev välja tulnud.Hapupiima asemel kasutan laktoosivaba piima, kuid tulemus on siiski nauditav :)

Jana Mets
postitatud 07.10.2016 14:13

Retseptis kirjas siirup. Mida selle all mõeldakse ja kui isetehtud suhkrusiirup, siis mis vahekorras vesi-suhkur?

Pille
postitatud 07.10.2016 14:23

Jana, poodides on müügil nt Dansukkeri hele ja tume suhkur - mõlemad sobiksid siia hästi. Kui tahad ise teha, siis kasuta klassikalist 1:1 retsepti ja keeda siirup kuldseks.