150 g nisujahu (2.5 dl)
30 g kaerahelbeid või neljaviljahelbeid (1 dl)
2 sl suhkrut
100 g võid
2 sl külma vett
Täidis:250 g hapukoort
3 sl suhkrut
0,5-1 tl jahvatatud kardemoni
150 g punaseid sõstraid (2.5 dl)
1 sl kartulitärklist
Beseekate:125 g suhkrut (1,5 dl)
Sega kuivained omavahel. Lisa võikuubikud ning haki puruseks. Lisa vesi ja haki kõik ühtlaseks tainaks. Suru tainas Ø 24 cm koogivormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga augud sisse ja pane 30 minutiks külmkappi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Keera ahi 175 kraadi peale.
Sega hapukoor suhkru ja kardemoniga. Määri kreem eelküpsetatud põhjale.
Sega sõstrad kartulitärklisega ja puista hapukoorekreemile.
Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja määri või suru tordipritsi abil saadud besee täidisele.
Küpseta 175kraadises ahjus veel 15 minutit või kuni besee on pealt paiguti kaunilt helepruun.
Mehe suguvõsakokkutulekul pälvis kiidusõnu. Selle aasta augustis juba 4 kooki tehtud aga ikka veel pole küllalt, lihtsalt nii hea kook on. Olen teinud ilma tupsudeta(laiskusest), määrin beseekatte ühtlaselt peale ja terava noa otsaga tõmban spiraalse ringi peale. Jääb ka hästi ilus.
Seda soovitan täiega :) Olen 2 nädala jooksul seda juba 3 korda teinud ja ei saa isu täis söödud! :D
Ma tegin seda kooki kevadel rabarbritega palju-palju kordi ja iga kord läks nii, nagu poleks teinudki :D
Beseekattega punasesõstrakook on üks mu suurimaid lemmikuid. Minu peres ei maitse see kellelegi, peale minu, oh seda rõõmu :P
Väga maitsev ja punased sõstrad sobivad sinna ideaalselt!
Igati lahe retsept ning väga hea ka beseega jändamata. Kui pärast ahjust väljavõtmist nii viieks-kümneks minutiks jahtuma jätta, läheb hapukoor kuidagi eriti mõnusalt kreemiseks. :)
Väääga hea kook!
väikese täiendusega lisasin siia omalt poolt mustsõstraid ning jätsin ära sidrunimahla. Hästi hea kook tuli.
Punastest sõstardest saab teha näiteks suurepärase koogi. Jah, väga maitsva koogi... Juba tahakski :) (sest tegelikult sõin seda kooki peaaegu nädal aega tagasi ja tundub, et ongi aeg uuesti teha). Retseptile ise midagi ei lisanud ega ära võtnud.
Muutsin natuke. Mul hapukoort polnud nii palju, siis lisasin laste Actimeli ja kartulitärklise asemel kasutasin vaniljekastme pulbrit. Siis läks kreem natuke liiga paksuks. Lisasin piima. Punaseid sõstraid oli ka poole rohkem. Tulemus oli imehea.
Ma tegin mustade sõstardega. Kasutasin beseekatteks kolme munavalget ja munakollased kasutasin ka koogi juures ära-ühe lisasin vee asemel põhjatainasse ja kaks hapukoorele. Hoidsin beseega pool tundi ahjus, sest mulle meeldib pigem krõbe kui sefiirine besee. Tõesti väga maitsev.
Tegin täna lühikese aja jooksul teist korda!
Kaerahelbeid panin sutsu rohkem, tainas tuli hästi hea ja krõbe. Täidisesse sai veel pool purki kondenspiima ja munakollased lisatud- kokku sai üks imemaitsev ja ilus kook!
Väga maitsev! Hapud sõstrad sobivad beseekattega väga hästi. Kasutasin ka munakollased ära - lisasin ühe põhja taignasse ja teise hapukoorekattesse.
Väga maitsev kook. Tegin ka valgete sõstratega, meeldis isegi rohkem.
Oli tõesti väga hea! Kuna pildil paistis munavalge-kiht vaevu kooki katvat, siis tegin katte kolmest munast ning suurendasin suhkru kogust ca 1,2 dl'ni. Nõnda tuli ilus kohev besee-kuhi. Üks munakollane läks ka täidisesse. Kindlasti läheb kordamisele!
Imehea kook. Mul ei olnud piisavalt jahu, asendasin osa kaerakliidega, põhi jäi väga mõnus. Väga heaks ja eriliseks teeb selle koogi hapukoore-sidrunikiht.
Tegin ka. Minu meelest mitte midagi erilist, maitse oli ka nii enam-vähem.
Tegin ka seda kooki, minul see eriti hästi välja ei tulnud, selline ligane jäi . Väkk!
Väga hea kook! kautasin neli minavalget!
imelineja suussulav kook! tegin topeltkoguse suurele ahjuplaadile ja lisasin ülejäänud munakollased täidise sisse.
Mis nipiga ei jääks kook punasesõstramahlast vesine? Mahl teeb põhja ligaseks.
Piret, kas küpsetasid põhja eelnevalt peaaegu valmis? Kas segasid marjad kartulitärklisega?
Jah, küpsetasin põhja eelnevalt ja panin marjadele supilusikatäie tärklist. Kooki ahjust välja võttes valgus kohe siirup välja.
Ülimaitsev kook, uus lemmik! Teinekord tuleb kaks kooki korraga teha, läks nagu soe sai :)
Minul jäi täidis vedel :(
Kas värsked marjad v6ib asendada ka sügavkülmutatutega v6i jääb liiga vesine tulemus? Kahjuks ma ei saa kuskilt värskeid punaseid s6straid.
Kadi, võid küll, aga lisa siis igaks juhuks lusikatäis rohkem kartulitärklist! Marjad lisa otse sügavkülmast, ära neid sulatama hakka!
Pille, suured tänud nõuannete eest, tegin erinevate külmutatud marjadega, munakollased kasutasin ära hapukooresegus ja tulemus super! hapukas- magus, lausa sulab suus, järgmisel päeval sama maitsev kui soojana ahjust võetuna!!
Aitäh väga toreda retsepti eest! See kook on minu viimase aja lemmik, millest ma olen väga vaimustuses. </br>Külmutatud marju kasutades jäi ka mul koogipõhi siirupivedeliku sisse, isegi siis, kui külmutatud marjadele sai lisatud topeltkogus tärklist. Parim tuleb välja värskete marjadega.</br> Jahu puhul kasutasin mitmeviljajahusegu, mis sobis kaerahelvestega koos suurepäraselt. Arvan samuti, et kaerahelbeid võib isegi rohkem panna - tuleb krõbisevam ja huvitavam põhi. </br>Ka munakollased kasutasin eelnevate soovituste järgi täidisesse ära.</br> Soovitan retsepti kõigile!</br>
Ah, ma just tegin seda. Aga panin hapukoore-sõstra segu sisse 2munakollast ka. Imehea kook :)
Kas kooki koos täidisega enne besee lisamist ei tule küpsetada? Ainult 15 minutit ahjus tundub väga vähe.
Spiidi, põhi tuleb eelküpsetada (15 min), see täidis (sõstrad+hapukoor+suhkur+tärklis) vahepeal veel eraldi küpsetamist ei vaja, koos beseekihiga piisab.
Väga lihtne valmistada ja tõesti maitsev. :) Beseed vispeldasin ainult tund aega oma rumalusest.. :D õnneks pole ma allaandja ja lõpuks tuligi täitsa korralik beseekate välja. :D
Kas oleks mõeldav kook eelmisel õhtul järgmise päeva ürituseks valmis teha või jääks tulemus ikkagi samal päeval tehes parem?
Carina, mina teeks samal päeval, sest beseekate võib liiga nätskeks minna suure kuumaga.
Suurepärane kook.
Imeline kook! Lugesin enne koogi valmistamist allolevas kommentaar ja sain mõtte munakollased täidise hulka segada, siis saab kõik toormaterjali ilusti ärakasutada. Lisaks osaliselt kasutasin täistera nisujahu. Kindlasti teen lähipäevil veel ja veel :)
Beseekattega punasesõstrakook
Kaerahelbe-muretainapõhjal on hapukoorekreem, hapukas sõstrakiht ning pehme ja magus beseekate. Kook on palju kiita saanud (vt kommentaare) ja seda teenitult.
Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.