1.25 dl kuiva valget veini
200 g magedat võid väikeste tükkidena
4-5 sl peenelt riivitud parmesani
1 sidruni mahl
Serveerimiseks:keedetud artišokke
Pane esmalt artišokid keema. Selleks kuumuta suures potis vesi keemiseni, lisa paar sidruniviilu, 1-2 loorberilehte ja paar petersellioksa.
Lõika terava noaga igal artišokil u 2-3 cm õisikupoolsest otsast maha. Varreosa võid lõigata umbes 4-5 cm pikkuseks ja ära koorida. Eemalda välimised puisemad lehed. Pane potti ja keeda umbes 30 minutit, kuni artišokid on küpsed.
Küpsust võid kontrollida terava noaga või proovida eemaldada ühte välimist lehte - kui see kergesti ära tuleb, on artišokk küps.
Veidi enne artišokkide valmimist tee valmis võikaste. Vala vein väikesesse potti ning kuumuta mõõdukalt kuumal tulel keemiseni. Keeda, kuni vein on poole võrra redutseerunud. Alanda kuumust, siis klopi väikese vispliga juurde tükeldatud või. Sega juurde riivitud parmesan ja sidrunimahl. Maitsesta, vajadusel lisa veel soola, parmesani või sidrunit.
Serveeri kuumalt koos keedetud või aurutatud artišokkidega. Söömiseks kasta artišoki õielehti ning tükeldatud südamikku sooja võikastme sisse.
Retsept on adapteeritud ajakirjast Good Food, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Keedetud artišokid kuuma võikastmega
See kuum võikaste sobib keedetud artišokkide dippimiseks ideaalselt.