Kirsimoos mandlilaastude ja Amaretto likööriga

Kõige parema moosi saab hapukirssidest.

Suhkrukogus on arvestatud puhastatud marjade kohta! 

Kogus
1 liiter
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kirsse

1 dl vett

400 g moosisuhkrut

0.5 dl Amaretto mandlilikööri

50-100 g MEIRA mandlilaaste või MEIRA hakitud mandleid

Valmistamine

Puhasta kirsid kividest ja pane koos veega potti. Kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel kuumusel 5 minutit.

Lisa moosisuhkur ning keeda tasasel tulel 10 minutit. Eemalda moosi pinnale kerkiv vaht*.

Lisa mandliliköör ja mandlilaastud, sega kergelt läbi ning tõsta pott tulelt.

Jaota moos steriliseeritud purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.

Nipid ja soovitused:

  •  Mõned briti kokaraamatud soovitavad vahu koorimisega oodata seni, kuni on näha, et rohkem vahtu juurde ei teki ning siis kõik korraga ära riisuda. Nii läheb vähem head moosi kaotsi.
  • Ärakooritud moosivahust, muide, saab maitsva mannavahu.

Loe veel:

Retsept on pärit 100 rooga sarja raamatust "Hoidised" (Maire Suitsu, Lia Virkus, Angeelika Kang), mugandatud. 

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 06.07.2008 07:25

Mmmmmm, kui hea! Ükskõik kui väikse või suure purgi avad, ikka on 1 päeva jooksul ära maiustatud... :D Vett ma viimane kord ei lisanudki, sest kirssidest tuleb juba puhastamisel veidi mahla.

Triinp
postitatud 07.07.2008 16:30

Panin suhkrut umbes 400g ja ikka oli minu jaoks natuke liiga magus. Ma loodan, et see väiksem suhkrukogus säilivusele halvasti ei mõju. Hamba all krõmpsuvad mandlilaastud olid igatahes mõnusad.

hexy
postitatud 02.06.2010 14:50

maailma parim moos, seda ma võiksin vabalt süüa ilma saia või pannkoogita, supper

zoozi
postitatud 03.07.2010 12:06

Sai juba eelmine aasta suur laar seda moosi tehtud,aga sai kiiresto otsa.Väga mõnus moos on.Tegin nüüd jälle:)

triin
postitatud 01.09.2010 09:30

Tõesti super moos! Mees, kes eriti keedetud moose ei armasta, sõi kohe terve purgi ära :)

Silja
postitatud 23.01.2012 21:38

Moos on mõnusa mekiga ja huvitava tekstuuriga sest laastud jäävad hamba alla veidi krõmpsuma.

Maani
postitatud 03.08.2015 13:21

Ma ei tea, kas mul olid eriliselt kõvad kirsid, aga mul ei piisanud sellest 5+10 minutisest keetmisest. Kirsid olid selleks ajaks ikka veel kõvad ja kogu keedus "mittemoosine" lasin ikka julgelt pool tundi otsa :D Samas tean, et mida vähem keeta, seda tervislikum ja parem moos saab. Kas teil õnnestus kõigil 15 minutiga hea moos saada?


postitatud 15.08.2015 13:04

Väga maitsev moos,ehk peaks mandlid enne pannil kergelt röstima,tuleks maitse rohkem esile.igatahes kiidan.

LG
postitatud 15.08.2019 22:09

....viis keele alla, ei saa kommenteerida :D