Banoffee kook

Banana + Toffee = Banoffee. Inglise köögist pärit kook - nimelt "leiutasid" selle lihtsa koogi 1972. aastal Ian Dowding & Nigel Mackenzie restoranis "The Hungry Monk" (Jevington, East Sussex). Originaalis peaks kook olema muretainapõhja peal, aga küpsisepurupõhi on samuti väga levinud.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses). .

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

8 Digestive-küpsist (u 130 g)

50 g sulatatud võid

400 g suhkruga kondenspiima või keedetud kondenspiima

2 dl 35% rõõska koort

2-3 küpset banaani

1 dl riivitud šokolaadi

Valmistamine

Kui kasutad "tavalist" kondenspiima, siis keeda kinnist metallpurki veepotis 2 tundi. Keedetud kondenspiima (nn dulce de leche) enam keetma ei pea.

Vahepeal sulata või ja lisa purustatud küpsised. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse u 18-20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja pane külma.

Ava ettevaatlikult keedetud kondenspiimapurk ja vala kondenspiim küpsetuspõhjale. Kui kondenspiimakiht on jahtunud, tõsta peale banaaniviilud, vahustatud koor ja kaunista riivitud šokolaadiga.

Enne serveerimist hoia vähemalt 1 tund külmas.

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

katsetaja :)
postitatud 31.12.2009 22:28

Tegin ja soovitan... väga nämma, magus ja väga kerge teha :) Põhja tegin natukene paksemaks.. panin 10 küpsist ja suts rohkem võid.. muidu jääb väga õhukeseks :)

jaanikaant
postitatud 22.08.2010 17:29

Väga hea kook, üks minu uusi lemmikuid. Ainus asi, mida teistmoodi tegin oli see, et kasutasin küpsiste asemel hoopis Nami-Nami Digestive küpsiste tainast.

Tiina
postitatud 13.02.2011 12:04

Hea magus kook ja lihtne teha tõesti. Tegin ilma banaanita, sest ei saanud parajasti poest küpseid banaane. Ainult et põhi jäi väga pudine ja ei tahtnud eriti vormi küljest lahti tulla.

Jan
posted on 25.02.2017 16:37

Mingi nali või? Tegin ilma banaanita :) põhikomponendi jätsid panemata ju!

Anna-Liisa
postitatud 24.04.2013 21:50

Tõeliselt magus kook, aga minu kallima lemmik - kui tuleb koogiteost juttu, siis seda nõutakse ikka esimeses järjekorras :D Elektri kokkuhoiu eesmärgil olen selle koogi tegemise ühendanud köögipliidi kütmisega

Kaisa-Liisa
postitatud 16.11.2013 16:19

Kas 8-10 küpsist, nagu lihtsalt KÜPSIST? Mitte pakki eks?

mari-liis
postitatud 29.11.2013 09:36

miks peab kontentspiima keetma ? kas oskab keegi öelda .P ?

Pille
postitatud 29.11.2013 22:36

Mari-Liis, kas Sa oled võrrelnud tavalist kondesnpiima ja keedetud kondenspiima? Üks on vedel hele mass, teine paks ja tume karamell ;)

K.
postitatud 18.12.2013 04:56

Retseptis on, et alguses tuleb panna vahustatud koor ja siis alles laotada banaaniviilud ja šokolaad, aga pildi peal teistpidi, kuidas te teinud olete? Ja kas vahukoor seal peal vedelaks ei lähe kui seisab?

Mari-Liis L
postitatud 19.11.2014 21:32

Kui teha seda kooki selle jaani kondentspiimaga, siis seda ei pea keetma jah?

Pille
posted on 08.10.2016 12:37

Mari-Liis, kui kasutad antud tootja KEEDETUD kondenspiima, siis EI pea keetma :) Kui kasutad nende tavalist kondenspiima, siis peab keetma :)

Ülle
postitatud 15.03.2015 14:39

Enne ikka jah banaanilõigud ja siis vahukoor. Karamelli ei pea ka ise keetma ja selleks nii palju elekrtit raiskama. Seda saab poest valmis kujul osta.

Airi
postitatud 07.04.2015 19:16

Hahaa, ma ei saanud tükk aega aru, mis elektrikulust siin kirjutatakse, enne kui tegema hakkasin ja esimene käik oli 2h kondenspiima keetmist :) Ma polnud siiani kunagi seda teinudki. Aga välja tuli pisut magus kook, mis osadele väga maitses, aga teisele osale oli pisut liiga läila. Ise proovin järgmise tüki pohlamoosiga!

Evelin
postitatud 20.05.2015 14:51

Mina teen veel nii et vahukoort segan toorjuustuga,sest minu meelest ainult vahukoor on läila :)

Maiasmokk
postitatud 19.01.2016 13:43

Jah, poes juba müüakse karamelliseeritud kondenspiima. Siis ei ole vaja seda enam eraldi keetma hakkata :) Mina küpsetan aga alati põhja 10 min 180 kraadi juures. Maitseb hea :) Aga uutele katsetajatele märgiksin ära, et soovitatav on teha seda pirukavormis, sest küpsetuspaberi pealt seda maha tõsta väga hästi ei õnnestu...

Kaare
postitatud 10.10.2016 17:27

Kui küpsised hästi peeneks purustada ja põhja piisavalt kaua külmas hoida (mul seisis u 4 tundi), siis saab nii tugeva põhja, et selle saab lahtikäivast vormist kergesti kätega koogialusele tõsta. Mina panin vähem karamelli. Igati maitsev kook!

Diana
postitatud 25.10.2016 16:33

Kiire küsimus, et kas see kook sobib valmis teha eelmisel õhtul? Kas vahukoor seisab terve öö kenasti? Ja kas küpsisepurust peaks kõrgemad ääred tegema, et pärast, kui vorm lahjti võtta laiali ei valguks? Tänud :)

Pille
posted on 25.10.2016 19:04

Diana, kõrgemad küpsiseservad aitavad igaks juhuks seda keedetud kondenspiima koos hoida. Mina ei paneks vahukoort koogile eelmisel päeval - mulle lihtsalt ei meeldi kaua seisnud vahukoor. Samas võtab ju vahukoore vahustamine aega 5 minutit - tee ülejäänud osa valmis ja vahusta rõõsk koor koogile tund-kaks enne serveerimist?

Külli
posted on 18.03.2020 10:36

Kas see kondentspiim seal vahel vedel ei jää?