8 Digestive-küpsist (u 130 g)
50 g sulatatud võid
400 g suhkruga kondenspiima või keedetud kondenspiima
2 dl 35% rõõska koort
2-3 küpset banaani
1 dl riivitud šokolaadi
Kui kasutad "tavalist" kondenspiima, siis keeda kinnist metallpurki veepotis 2 tundi. Keedetud kondenspiima (nn dulce de leche) enam keetma ei pea.
Vahepeal sulata või ja lisa purustatud küpsised. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse u 18-20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja pane külma.
Ava ettevaatlikult keedetud kondenspiimapurk ja vala kondenspiim küpsetuspõhjale. Kui kondenspiimakiht on jahtunud, tõsta peale banaaniviilud, vahustatud koor ja kaunista riivitud šokolaadiga.
Enne serveerimist hoia vähemalt 1 tund külmas.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Tegin ja soovitan... väga nämma, magus ja väga kerge teha :) Põhja tegin natukene paksemaks.. panin 10 küpsist ja suts rohkem võid.. muidu jääb väga õhukeseks :)
Väga hea kook, üks minu uusi lemmikuid. Ainus asi, mida teistmoodi tegin oli see, et kasutasin küpsiste asemel hoopis Nami-Nami Digestive küpsiste tainast.
Hea magus kook ja lihtne teha tõesti. Tegin ilma banaanita, sest ei saanud parajasti poest küpseid banaane. Ainult et põhi jäi väga pudine ja ei tahtnud eriti vormi küljest lahti tulla.
Mingi nali või? Tegin ilma banaanita :) põhikomponendi jätsid panemata ju!
Ei ole nali. Banaaniga on muidugi palju parem :)
Tõeliselt magus kook, aga minu kallima lemmik - kui tuleb koogiteost juttu, siis seda nõutakse ikka esimeses järjekorras :D Elektri kokkuhoiu eesmärgil olen selle koogi tegemise ühendanud köögipliidi kütmisega
Kas 8-10 küpsist, nagu lihtsalt KÜPSIST? Mitte pakki eks?
miks peab kontentspiima keetma ? kas oskab keegi öelda .P ?
Mari-Liis, kas Sa oled võrrelnud tavalist kondesnpiima ja keedetud kondenspiima? Üks on vedel hele mass, teine paks ja tume karamell ;)
Retseptis on, et alguses tuleb panna vahustatud koor ja siis alles laotada banaaniviilud ja šokolaad, aga pildi peal teistpidi, kuidas te teinud olete? Ja kas vahukoor seal peal vedelaks ei lähe kui seisab?
Kui teha seda kooki selle jaani kondentspiimaga, siis seda ei pea keetma jah?
Mari-Liis, kui kasutad antud tootja KEEDETUD kondenspiima, siis EI pea keetma :) Kui kasutad nende tavalist kondenspiima, siis peab keetma :)
Enne ikka jah banaanilõigud ja siis vahukoor. Karamelli ei pea ka ise keetma ja selleks nii palju elekrtit raiskama. Seda saab poest valmis kujul osta.
Hahaa, ma ei saanud tükk aega aru, mis elektrikulust siin kirjutatakse, enne kui tegema hakkasin ja esimene käik oli 2h kondenspiima keetmist :) Ma polnud siiani kunagi seda teinudki. Aga välja tuli pisut magus kook, mis osadele väga maitses, aga teisele osale oli pisut liiga läila. Ise proovin järgmise tüki pohlamoosiga!
Mina teen veel nii et vahukoort segan toorjuustuga,sest minu meelest ainult vahukoor on läila :)
Jah, poes juba müüakse karamelliseeritud kondenspiima. Siis ei ole vaja seda enam eraldi keetma hakkata :) Mina küpsetan aga alati põhja 10 min 180 kraadi juures. Maitseb hea :) Aga uutele katsetajatele märgiksin ära, et soovitatav on teha seda pirukavormis, sest küpsetuspaberi pealt seda maha tõsta väga hästi ei õnnestu...
Kui küpsised hästi peeneks purustada ja põhja piisavalt kaua külmas hoida (mul seisis u 4 tundi), siis saab nii tugeva põhja, et selle saab lahtikäivast vormist kergesti kätega koogialusele tõsta. Mina panin vähem karamelli. Igati maitsev kook!
Kiire küsimus, et kas see kook sobib valmis teha eelmisel õhtul? Kas vahukoor seisab terve öö kenasti? Ja kas küpsisepurust peaks kõrgemad ääred tegema, et pärast, kui vorm lahjti võtta laiali ei valguks? Tänud :)
Diana, kõrgemad küpsiseservad aitavad igaks juhuks seda keedetud kondenspiima koos hoida. Mina ei paneks vahukoort koogile eelmisel päeval - mulle lihtsalt ei meeldi kaua seisnud vahukoor. Samas võtab ju vahukoore vahustamine aega 5 minutit - tee ülejäänud osa valmis ja vahusta rõõsk koor koogile tund-kaks enne serveerimist?
Kas see kondentspiim seal vahel vedel ei jää?
Ei kui kodentspiima keedad :)
Väga magus, minu jaoks liigagi. Vahukoor on liiast, ilmselt asendan selle järgmisel korral toorjuustu-laimi kooslusega.
Mina lisasin purustatud soolapähklid koogi peale. See tasakaalustas seda magusat karamellist sisu. Ja väga hea kook tuli!
Kas tõesti ei panda vahukoorele grammigi suhkrut vahustamise ajal? Saan aru, et dulce de leche on ise juba hullult magus, aga kas vahukoorel pole vaja suhkrut vahustamiseks?
Vahukoore saab ilma suhkruta ka kenasti vahtu :)
Karamelli kasutasin poole vähem ja saavutasin niiviisi eeskujuliku maitsete tasakaalu.
Eile sain. Vãga hea kook oli!
Banoffee kook
Banana + Toffee = Banoffee. Inglise köögist pärit kook - nimelt "leiutasid" selle lihtsa koogi 1972. aastal Ian Dowding & Nigel Mackenzie restoranis "The Hungry Monk" (Jevington, East Sussex). Originaalis peaks kook olema muretainapõhja peal, aga küpsisepurupõhi on samuti väga levinud.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.