2 kera rooma salatit
Küüslaugukrutoonid:6-8 viilu ciabatta vms leiba
1 suur küüslauguküüs
praadimiseks õli
Salatikaste:1 toores munakollane või 2 sl head majoneesi
0.5 tl Dijoni sinepit
1 sl sidrunimahla
1 hakitud küüslauguküüs
0.5 tl Worcesteri kastet
2-3 anšoovisefileed
4-5 sl külmpressitud oliiviõli
soola ja musta pipart
Lisaks:25 g riivitud parmesani
Eemalda rooma salatitelt välimised ja katkised lehed ning pese salatilehed puhtaks. Kuivata hoolega. Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks ning aseta suurele vaagnale või salatikaussi.
Valmista küüslaugukrutoonid. Lõika ciabatta vms nisuleib paksudeks viiludeks. Edasi on kaks varianti. Kui ahi sees on, siis rebi saiaviilud tükkideks, nirista peale oliiviõli ning puista hakitud küüslauku peale. Küpseta ahjus krõbedaks, lase jahtuda. Kui ahju (sees) ei ole, siis prae saiaviilud kuumal pannil õlis kuldseks. Hõõru veidi jahtunud leivaviilud poolitatud küüslauguga üle. Lõika või murra väiksemateks tükkideks.
Valmista salatikaste. Selleks haki küüslauk ja anšoovisefilee hästi peeneks (või peenesta uhmris). Lisa toores munarebu või majonees, Dijoni sinep, sidrunimahl ja Worcesteri kaste ning vispelda kaste ühtlaseks. Nirista vähehaaval juurde oliiviõli, kastet vispliga segades. Maitsesta soola ja pipraga.
Kalla kastet salatilehtedele, puista peale riivitud parmesan ning sega salatilehed kastmega läbi. Lisa salatile küüslaugukrutoonid ja serveeri.
Kui soovid valmistada Caesari salatit kanaga, siis arvesta nelja sööja jaoks kaks kanafileed. Kuna kanafileed kipuvad väga tuimad olema, siis valmista neid järgmiselt. Sega kausis 4 dl vett ja 2 sl soola, aseta kanafileed kaussi, kata kinni ning pane 30 minutiks külmkappi. Siis nõruta ja loputa külma jooksva vee all, patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika kanafileed õhemateks viiludeks, maitsesta soola-pipraga ning prae saadud kanaeskalopid pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lõika viiludeks või tükkideks ja lisa salatile.
Austraalia lõuna-kaguosast – Barossa orust, McLaren Vale, Padhtaway ja Langhorne Creek aladelt. Osa veinist hoitakse tammevaatides.
Välimus: keskmise sügavusega rubiinpunane.
Aroom: elav ja värske, tunda küpseid ploome ja vürtsikat punast sõstart.
Maitse: Kuiv, kerge, pehme mahlaka maitsega, õrnalt tunda tammevaniljet ja pehme parkaine.
Serveerida: 16-18o C juures.
Tootja: Jacob's Creekmõnus salat, üks suuri lemmikuid. Huvitav miks ma küll varem selle peale pole tulnud, et ise kokku segada.
mina jätan majoneesi v muna kastmest välja ja väga hea,tervislikum ka;)
Kas muna pole tervislik?
Kastme mõte hea, aga paar muudatust teeksin. Munast võiks kasutada ainult kollast. Esimeses variandis proovisin koos valgega, aga see tegi kastme kuidagi limaseks vms. Ei olnud visuaalset kaunis vaatepilt. Tegin worchesteriga ja see on kindlasti parem kui anshoovis. Lisasin ka kohe kastmele parmesani. Hõõrusin hästi peeneks ja kaste tuli väga hästi välja, arvestades, et see oli esimene kord.
Seal oligi kirjas munakollane!
Tegin salati, aga lihtsamalt - rooma salati (poes ei olnud) asemel krõmps frillice, ciabatta asemel mitmevilja röstkukkel ja kastet ei teinud ise, Vertigo oma tahtsin proovida. Saialise röstisin lihtsalt rõsteris, lasin jahtuda hõõrusin küüslauguga (lihtsam kui teha ristilõiked küüslaugu pinnale). Tulemus valmis 5 minutiga, maitses vägagi gurmeelikult :)
Kastet tegin kahekordselt, muidu jäi kangesti kuiv (vist oli salatipoolist natuke paljuvõitu). Tulemus - lihtsalt fantastiline! Olen väga väga meeldivalt üllatunud. Nii lihtne teha ja väga maitsev! See hakkab meie toidulauda ilmselt tihti katma :)
Nüüdseks olen seda salatit juba korduvalt teinud ja alati väga rahule jäänud! Sarnaselt Kerzile kulub meil ka kastet alati kahekordselt (st teen sama koguse kastet, aga kahele inimesele ühe suure salatipea jaoks). Olen proovinud nii majoneesi kui munaga ja mulle isiklikult meeldib majoneesiga versioon rohkem. Samuti olen tavaliselt poole parmesanist otse kastmesse seganud ning anžooviste asemel u 1 tl Worcesteri kastet lisanud. Igal-juhul on tegu tõesti maitsva Caesari kastmega, mida ei anna võrreldagi enamike poes (ja kohati ka restoranides) pakutavatega.
olen kastet teinud nii toore muna, kui majoneesi baasil, vahel anšooviste ja teinekord lihtsalt topeltkoguse Worcesteriga, mõlemat pidi on keele alla viinud.
Mina lisasin 300 g. kirsstomateid kahh :)
Väga maitsev salat! Tegin kanalihaga ja tomatit lisasin ka.
juba 2 päeva naudin seda :D
väga hea,ja ansooviseid ei JÄTA kohe indlasti ära,super kaste ja salat ka
Väga maitsev salat. Lisasin salatisse kirsstomateid ja kanafileed. Kastet ei teinud ise vaid ostsin Gourmet Clubi oma, väga maitsev.
Olen ise teinud, väga hea tuleb!
Hea salat..
suur lemmik, aga olen ka tomatit pannud
Klassikaline Caesari salat
Üks maailma kuulsamaid salateid, mille autoriks peetakse Mehhikos Tijuanas restorani pidanud Caesar Cardinit - aasta siis oli 1924. Siin on üsna klassikaline retsept selle salati valmistamiseks.
Vahendid kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.