500 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
300 g suhkrut
3 tervet muna
300 g võid
Keedukreemitäidis:100 g suhkrut
1 dl e. 60 g nisujahu
2.5 dl 10% rõõska koort
2 tl vanillisuhkrut
Määrimiseks:Sõelu kaussi jahu ja küpsetuspulber. Tee keskele süvend ning vala sinna kaks suhkruga lahtiklopitud tervet muna + 1 munakollane. Puista peale võitükid ning sega kätega ühtlane tainas. Suru tainas palliks ja pane vähemalt tunniks ajaks kile all külmkappi tahenema.
Valmista keedukreem. Selleks klopi munakollased koos suhkru ja kohvikoorega kergelt läbi ja pane potti. Sõelu juurde jahu, lisa vanillsuhkur ning sega ühtlaseks. Tõsta pott pliidile ja sega mõõdukal kuumusel, kuni segu on paksenenud. Lase jahtuda.
Jaota tainas kaheks: kaks kolmandikku põhjaks ja üks kolmandik katteks peale.
Määri ümmargune koogivorm võiga ja rulli suurem tainatükk põhjast veidi suuremaks kettaks. Tõsta tainaketas vormi põhja ja u 3 cm kõrguselt ka servadele.
Kalla jahtunud keedukreem vormi. Tõsta peale õhukeseks rullitud teine tainaketas. Suru servad kokku.
Klopi lahti järelejäänud muna ja määri kook pealt munaga.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit (vahepeal võid kuumust vähendada 180°C peale).
Eemalda veel käesoe kook vormist.
NB! Soovi korral maitsesta keedukreem sidrunikoore või kange rummiga. Ka võib tainapõhjale määrida enne keedukreemi lisamist (hapu)kirsi- või ploomimoosi.
Retsept on ajakirjast Elukiri (Mai 2004). Pildi tegi MARILIIS.
Keedukreemi tegin piimaga ja vähendasin tainakogust. Jahtunult maitses pareminigi.
väike parandus - tegemist ei ole hispaania rahvusköögiga vaid ikka baski rahvusköögiga. analoogia põhjal oleksid mulgi kapsad ja kama võinud mõnd aega tagasi pärit olla vene rahvusköögist...
Ole, mul on pealkirjas kenasti kirjas, et tegemist on Baski koogiga. Rahvusköögi liigituses on Hispaania kenasti suure tähega, st RIIGI, mitte RAHVUSE tähenduses. Mul magistrikraad rahvusluse uuringutes ja doktorikraad rahvusluse sotsioloogias, nii et teema väga südamelähedane. Ma võin muidugi hispaania, baski, portugali jne köögid nt Ibeeria poolsaare kategooria alla panna, aga siis ei leiaks enamik nami-nami kasutajaid vajalikke retsepte lihtsalt üles. Jäägem ikka mõistlikkuse piiridesse. (PS Šoti köök on mul teistest Briti saarte köökidest eraldi lihtsalt sel põhjusel, et elasin 7 aastat Šotimaal ning sealset kööki tunnen palju paremini ning üsna põhjalikult.)
Lisasin keedukreemi sisse sidrunimahla. Keskpärane kook.
Baski kook Pastiza
Pastiza