300 g nisujahu
7 g värsket pärmi või 4 g kuivpärmi
25 g suhkrut
3 suurt muna (u 210 g)
1 napp teelusikatäis soola
200-300 g pehmet toasooja magedat võid
Pane mikserile tainasegamiskonks külge.
Pane jahu elektrimikseri kaussi. Lisa kuivpärm või murendatud värske pärm ja suhkur. Mikserda keskmisel kiirusel, siis lisa 2 muna. Mikserda ühtlaseks, siis lisa ükshaaval viimane muna, mikserdades hoolega iga muna lisamise järel.
Kui tainas kausi külgedelt lahti lääb, siis lisa sool ja tükkideks lõigatud või. Mikserda, kuni tainas uuesti kausi külgedelt lahti lööb.
Tõsta tainas (see peaks olema üsna siidine ja sile nüüd) suurde kaussi. Kata kauss toidukilega ning lase toasoojas 2-3 tundi kerkida, kuni tainas on kahekordeks kerkinud. Kerkinud tainas peaks olema väga kleepuv!
Tõsta kerkinud kleepuv tainas kausist välja kergelt jahusele lauale.
Sõtku õhk tainast välja, siis tõsta tainas uuesti kaussi. Kata toidukilega ning pane kuni 6 tunniks KÜLMKAPPI kerkima.
Kui tainas on uuesti kerkinud, siis tõsta kergelt jahusele lauale ja löö rusikaga õhk tainast välja.
Brioššitainas on nüüd valmis vormimiseks ja küpsetamiseks. Mina vormisin tainast neli pallikest, tõstsin need piklikku keeksivormi, lasin veidi kerkida, pintseldasin pealt munaga ning küpsetasin 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni sai oli kerkinud ja kenasti kuldseks küpsenud.
Retsept on mugandatud raamatust The Cook's Book (peatüki autor Pierre Hermé)
Siit retseptist on vedelik puudu. Kolm muna ja või on natuke ikka vist liiga vähe et sellest tainas saaks ja või läheb veel sisse kuubikutena.
Kui Googeldada, siis originaal retsept ikkagi sisaldab piima?
Head vastlapäeva! Tänane hommik algas siis nii - brioche'i tainast kuklid, vahukoore-toorjuustu kreem, veidi on lisatud aprikoosipüreed.
tegin briochi...kõik tuli välja, aga minu jaoks on muna maitset nii palju, et järgmine kord paneks ühe muna asemel vedeliku
Klassikaline briošš
Briošš (brioche) ehk nupsusai on õhuline rikastatud pärmitainas, mis on ühtlasi nii kergelt soolane kui ka magus. Klassikaline küpsetis. Kuna tainas on väga kleepuv, siis on seda kergem teha elektrimikseriga. Muide, tainale ei lisata ei vett ega piima - kogu "niiskus" tuleb munadest ja võist.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.