Šokolaadiruudud (brownies)

Õiged 'brownie' koogid on magusad, pealt heledamad ja kuivad, sees aga peidavad suuri pähklitükke ning natuke niisket koogimassi. Väga maitsvad!

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
16 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g võid

200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)

3 muna

200 g suhkrut

100 g nisujahu

100 g hakitud kreeka pähkleid

0.5 tl soola

0.5 tl vanilliekstrakti

Valmistamine

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.

Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.

Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.

Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.

Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

Elo
postitatud 22.05.2006 20:39

Väga maitsev kook ;) soovitan...

Rinka
postitatud 05.02.2008 16:59

Lihtsalt suurepärane retsept. Võlun oma külalised alati sellega ära. Tähelepanekuid: - kindlasti lisa toasoe või, annab pehmeme lõpptulemuse. (mitte ära lase võil täiesti vedelaks sulada!) - lisa ka sarpuu- ja kreekapähkli segu.

Hille
postitatud 17.02.2008 12:39

Lihtne teha ja annab tulemuse ka suure magusaisu korral!

marit
postitatud 30.03.2008 15:51

mmm, nii head et sõnugi ei jätku nende võrratu maitse kirjeldamiseks

Berit
postitatud 30.11.2008 22:06

Parim šokolaadikook, mida ma eales teinud olen. Panin 250g suhkru asemel 200 ning kreeka pähkleid mul käepärast ka ei olnud, kuid sellegipoolest täiuslik retsept täiusliku šokolaadikoogi jaoks. Vähemalt minu jaoks. (:

chiiica
postitatud 03.07.2009 22:33

kas sellele küpsetuspulbrit ei peaks lisama?

Pille @ Nami-nami
postitatud 04.07.2009 09:07

Ei pea lisama küpsetuspulbrit.

Gegegerda
postitatud 05.08.2009 15:01

Olin neist nii palju kuulnud, aga tegemiseni jõudsin alles nüüd. Imelised ruudud, suussulavad. Mmm...

katu
postitatud 15.08.2009 23:07

arvasin, et ma pole magusasõber kuni tegin neid. lemmik. ja ainuke kook, mis on mul retsepti järgi õnnestunud.

Kairit
postitatud 27.11.2009 19:43

Valmistamine on imelihtne, kook küpseb kiiresti ja välja tuli just nagu olema peab-pealt kuiv ja seest niiske...tõesti maitsev!

Kadi
postitatud 29.03.2010 16:13

Mis saab kui mul on ainulr 2 muna? Ma arvasin, et meil on ALATI piisavalt kanamune aga kui poest saabusin ja suure tuhinaga maiust valmistama asusin, siis jess! täpselt 2 tk leidsin kokku. Ja ei viitsi ausalt uuesti minna poodi :D

Kadi
postitatud 30.03.2010 22:10

Ok, tegin oma 2 munaga ära ja tavalise šoksi asemel sain poest ainult vaarikatükkidega. Välja tulid megahead :) Ja neid vaarikatükke kiideti ka seal sees ;) Teeks iga päev seda, ülikergelt valmistatav ka.

pähkel
postitatud 22.06.2010 10:19

ma tegin tervete pähklitega šokolaadiga - 2 ühes ja väga bro.

Kardemon
postitatud 18.11.2010 23:47

määrisin vormi võiga ja puistasin üle riivsaiaga - sai edukalt küpsetuspaberit asendada. Kook tõesti hea!!! Olen saanud sama retsepti järgi ka piimašokolaadiga.. mulle meeldib aga mõrudast šokolaadist enim!

Piret
postitatud 02.12.2010 12:46

Täiesti oivaline retsept! Just selline brownie nagu olema peab, jalustrabavalt rikkalik ja rammus, pealt krõbe. Kui oskaksin, lisaksin siia ka foto oma saavutusest.

Ninnu
postitatud 27.12.2010 20:07

proovisin seda shokohoolikute retsepti ja see on ka super

Piret
postitatud 29.12.2010 15:14

Seekord asendasin pähklid valge šokolaadi tükikestega. OI kui hea! Koogi magusust tasakaalustasid sügavkülma salasopis peitunud oma aia vaarikad.

kolhoositar
postitatud 15.01.2011 10:49

See on tõesti väga hea retsept. Annab parema tulemuse, kui paljud teised retseptid, nt 100 kooki sarjade omad.

Maarika
postitatud 27.02.2011 12:56

Tänud suurepärase retsepti eest, õnnestub alati ja kõik on täpselt paigas, maitse ja konsistents. Varem otsisin pea igaks küpsetamiskorraks uue browniede retsepti, läbi on proovitud kindlasti enam kui kümme erinevast allikast pärit retsepti. Aga need brownied tulid, et jääda :) Suhkrut panen küll retseptis märgitust vähem ja võimalusel mitte valget-rafineeritut.

mina
postitatud 11.09.2011 21:44

minul tuli ta millegi pärast jube puru :( ei püsi üldse koos...hoidsin ahjus küll ainult 30 min ja seest on isegi natuke niiske, aga täiesti puru..... :( maitse on muidu hea

Sinusalajaneaustaja
postitatud 04.06.2012 17:48

Mul ahjus.polnud vanilla ekstrakti ja panin vanilje suhkrut ja metspähkleid.Lõhnab väga hästi.

Katjuhh
postitatud 06.07.2012 21:59

Väga head! Kreeka pähklite asemel hakkisin hulka 100g iirisekomme. Šokolaadi ja võid ei pea vesivannil sulatama, võib lihtsalt pliidil kokku kuumutama.

Maiustaja
postitatud 27.09.2012 10:57

Tere, kas margariin sobiks ka või asemel?

Mareile M-M @ FB
postitatud 21.01.2013 13:15

Super, super hea :)

Marien
postitatud 23.01.2013 16:30

Kõige maitsvam kook kõikidest kookidest.

S.
postitatud 31.03.2013 13:44

Kui täpselt 24x24cm koogivormi pole, kas sobib ka suurem/väiksem? Aga ristkülikukujuline? :)

Maiasmokk
postitatud 01.06.2013 15:08

Tulemus on täpselt nagu õiged Ameerika-brownied ja vamlistamine on ülilihtne ja käib kähku. Parim kook šokohoolikutele (nagu mina). Arvestades seda, et tegemist on parima koogiga, on selle valmistamise aeg justkui olematu. Super.

Maiasmokk
postitatud 01.06.2013 15:12

...unustasin suurte kiidusõnadega ära selle tähelepaneku, mille tahtsin lisada: ära tee koos Milka šokolaadiga-rikub koogi ära ja tõesti tuleks teha 70% šokšiga sest vastaseljuhul ei ole tegemist enam originaaliga. :)

Triin28
postitatud 22.07.2013 16:44

Avastasin, et seda kooki olen viimasel ajal väga palju teinud. Kustutab hästi enda õhtuse magusaisu ja sobib pakkuda ka külalistele. Ja õnnestub iga kord.

Krissu
postitatud 26.07.2013 20:34

Selleks, et kook ilusaks parguliseks pealt muutuks, pidin hoidma tega ligi 1h aega ahjus. Muidu väga hea kook, minu lemmik !!

muki
postitatud 18.08.2013 21:13

Mul jäi kook kõva ja kuiv, kuigi kogused panin samad mis siin kirjas, ainuke vahe, et šokolaadi panin 240 gr ja küpsetuspaberit ei olnud, tegin klaasvormis ja tegin selle enne natuke õliga kokku.

Agnes
postitatud 04.11.2013 18:00

Olen nüüd järjest seda kooki teinud soolaleiva külalistele ja ma teen täpselt retsepti järgi. Kasutan Kalevi Bitteri shokolaadi (56% kakaod). Või ja shokolaadi panen mingi klaaskausiga ahju - koos soojenemisega sulama. Teen topelt koguse suurel ahjuplaadil küpsetuspaberil. Temperatuur ja aeg on õiged. Kui kauem ahju jätta kuivab liialt ära ja ei jää seest niiskeks. Väga hea retsept ja sobib mitu päeva järjest serveerida;) Viimane kord tegin nüüd nii et puistasin pähklid peale, sest õde hakkis neid nii kaua ja kook jäi kuidagi ilusam.

Hele
postitatud 06.11.2013 00:05

Suurepärane. Panin kreeka pähklite asemel mandleid ja väga mõnus jäi. Retsept toimib igati. Ja üle kõige muidugi see nauditav šokolaadilõhn, ei raatsinud ventilaatoritki tööle panna...

Pähkel
postitatud 13.11.2013 17:50

Tegin täpselt retsepti järgi ja see tuli just selline nagu üks õige brownie olema peab! :)

Marien
postitatud 03.02.2014 19:38

Ma kasutaks piima šokolaadi pähklitega siis on maitsvam

Kaja
postitatud 15.02.2014 23:30

Esimest korda tegin ja justkui õnnestus. Pole millegiga võrrelda kah ,kuna pole kunagi maitsnud .Seltskond kiitis või oli see viisakusest,mine tea. Kuigi isegi mulle endale maitses. :)

L.
postitatud 17.02.2014 14:15

õnnestub alati, mulle shokohoolikule täielik õnnistus :) Küpseb isegi kiiremini, oleneb kui paks kiht jääb plaadile. Tänud, salvestasin retsepti!

ave
postitatud 24.02.2014 15:32

Kui kasutada muffinivormi plaati, siis mis peaks olema küpsemisaeg?

E.
postitatud 18.03.2014 09:54

Panin 100g.mõrudat ja 100g. piimašokolaadi.Jätsin pähklid ära ja lisasin hoopis kirsse. VÄGA VÄGA hea tuli!!!!! :P

Mari
postitatud 06.04.2014 10:21

Super hea kook!!! Retsepti järgides tuligi nii nagu lubatud. Panin pähkleid 50g kreeka ja 50g röstitud metspähkleid, see oli siin kellegi soovitus, ja oligi väga hästi. Huvitav et kerkis ilusti, ei jäänud liistakaks nagu enamus mu retseptide järgi tehtud kooke, mis sisaldavad küpsetuspulbrit. Ma ei saa aru sest küpsetuspulbrist? Siin ei old vaja ja kõik oli hästi.

Silja
postitatud 07.04.2014 16:02

On tõesti hea retsept. Olen varem ka brownisid teinud, aga selle retseptiga said mõnusamad. Kuigi laste nõudmisel kasutasin tumeda šokolaadi asemel piimašokolaadi. Ikka oli hea! Selline mõnus kohev jääb tänu sellele, et munad tuleb vahtu lasta. Ja lapsed (7 ja 10) saavad vähese juhendamisega selle koogi tegemisega ise ka hakkama :)

Triin
postitatud 13.05.2014 10:22

Oivaline! Lihtsalt oivaline!

Hanna
postitatud 02.07.2014 23:39

Hakkan homme oma kallile tegema, armastab jubedalt browniesid, loodan, et trumpan ta ema tehtud üle :) :D

Hanna
postitatud 03.07.2014 15:38

Tegin siis koogid valmis, kuigi hoidsin 45min ahjus. Aga polnud soovitatud vormi. Lõhn on suud vett jooksma panev ja maitse väga hea ja ülimagus! Panin sisse India pähkleid ja piimashokolaadi tükke :)

Viire
postitatud 14.11.2014 14:09

Superhästi tuli välja. Soovitan veel nii et serveerid kohe kui ahjust välja võtad, paned peale valget jäätist ja natukene maasikamoosi ka kõrvale. Imeline

mann
postitatud 08.12.2014 20:39

No lihtsalt ülihead. Tegin mõru küpsetusšokolaadiga, hoidsin vist isegi natuke alla poole tunni ahjus, pealt praguline, seest mõnus niiske. Ma lähen vist võtan ikka veel ühe. :D

Liis
postitatud 29.12.2014 11:51

Super hea! Olen seda mitu korda teinud ja katsetanud erinevat moodi. Erinevate shokolaadidega ja erinevate p2hklitega. Olen teinud ka nii, et suhkru kogust v2hendanud ja lisanud fariinsuhkrut. Igat moodi proovides on v2ga hea tulnud :)

Maile
postitatud 28.09.2015 21:53

Siin kommenteeriti, et kook sobjb ka paar päeva hiljem serveerida. Siis kas on keegi veel teinud koogi valmis ja pakkunud nt ülejärgmisel päeval? Vôi on siis kook juba väaind ja mitte värske ilmega..?

Lis
postitatud 15.11.2015 01:03

Parim kook ever, ei lisanud pähkleid ega vanilliekstrakti, valge suhkru asemel kasutasin pruuni, serveerisin vanilli jäätisega, super magustoit ka järgmiseks päevaks.

Merlin
postitatud 23.11.2015 21:05

Minu jaoks liiga kange ikkagi. Ilmselt pole siis nii šokohoolik. Kuigi enda arust olen küll. Kindlasti oleks maitsenud piimasokolaadiga superhästi. Abikaasa jagab arvamust. Konsistents oli aga super, nagu olema peab.

inimene
postitatud 20.01.2016 10:03

mul tuli jube puru, muidu maitse hea, aga laguneb täitsa laiali

Pille
posted on 20.01.2016 10:44

Siis mõõtsid midagi valesti ja/või küpsetasid üle, hea inimene :(

Mari-Liis
postitatud 02.02.2016 01:45

Kaua otsisin seda õiget šokolaadi kooki ja maitset lõpuks leidsin .... Parim retsept !

K
postitatud 08.03.2016 21:52

maitse ülihea, aga mul jäi 35minutiga ja paar minutit pealegi veel kook millegipärast seest liiga niiske - ikka nii, et pool koogist jäi lõigates noa külge. eks lasin siis järelküpseda veel ahjus.

aga näib, et kõigil teistel tuleb täpselt retsepti järgi ideaalne kook. mis ma siis valesti võisin teha?

Trintzz
posted on 23.04.2017 17:35

See peabki kohe ahjust tulles lõigates noa külge jääma (sp, siin tikuga katsumise tehnika koogi valmiduse kohapealt ei toimi, sest sisu jääb tiku külge). Seda see niiske tähendabki. Kui lased koogil kenasti maha jahtuda, siis ei jää sedasi enam noa külge kinni :) Kui lased nii kaua küpseda, et enam noa külge kinni ei jää ahjust võttes, siis oled juba koogi nässu lasknud, st liiga tuimaks/ kuivaks küpsetanud ja see suus sulav konsistents kaob sellega ära ;)

XXL
postitatud 15.03.2016 20:17

Täna tegin taas üle pika aja browniet.Ja ei tea mis oli ,kas tähtede seis vale või mis,aga mul seekord ujus kook või sees.Vaatasin siis uuesti ,et äkki vaatasin valesti või kogust aga ikka õige 200g võid.Valasin siis üleliigse või ära ja sain enam vähem.Sellist asja küll pole siiani olnud :)

Angelika
postitatud 07.06.2016 22:27

Väga head brownied on! Aitäh retsepti eest ;)

kadi
postitatud 06.11.2016 11:57

Kas vanilliekstrakti peab lisama?

Pille
posted on 06.11.2016 15:54

Kadi, võid asendada ka 1 tl vanillisuhkruga. Kui kodus kumbagi ei ole, siis saad ka ilma, aga vanill annab mõnusa lisamaitse.

Kristin
postitatud 17.12.2016 08:40

Plaan täna teha, aga natuke paneb mõtlema või kogus - 200g - kas ongi nii palju?

Pille
posted on 17.12.2016 14:42

Kristin, mahlaka ja tummise ja niiske brownie-koogi sisse käib tõesti üsna arvestatav kogus võid. Samas leiad Nami-Namist hulga teisi šokolaadikooke, sh rasvavabu. Las see brownie retsept olla nii ;)

HelleL
postitatud 24.01.2017 21:25

Tõeliselt maitsev! tasub proovida :)

kokaplika
postitatud 28.01.2017 13:02

Viib suisa keele alla! Nii nii nii hea kook tuli välja. Soovitan lõigata siis kui kook on veel soe.

Mariann
postitatud 17.02.2017 20:47

Maitsev!

Halb kokk
postitatud 12.05.2017 18:30

Ei tea, kas viga on minus või see kook peabki välja nägema nagu lehmakook

Pille
posted on 12.05.2017 20:04

No aga pane enda koogist siia foto, Halb kokk, siis meil parem lehmakoogilikku välimust kinnitada või ümber lükata ;)

Greta
postitatud 17.05.2017 15:57

Asendasin suhkru meega ja nisujahu täisterajahuga ning tuli ka väga maitsev. Kõik kiitsid.

Marilyn
postitatud 04.06.2017 13:52

Väga hea tuli, aga mina jätsin pähklid välja

Helle
postitatud 05.07.2017 16:25

Minu meelest on parem 50-60% sokolaadiga kui 70%. Hoopis mõnusam maitse. Aga muidu: ülihea!

Super kokk 9999
postitatud 18.11.2017 09:42

Kas 200g võid on ikka kindlalt õige kogus?

Pille
posted on 18.11.2017 20:14

Jah, Super kokk 9999. Klassikalises keeksis on ju ka 200 g suhkru kohta 200 g võid jne. Brownie eripäraks on jahu vähene kogus ning šokolaadi lisamine. Väldi koogi liigset küpsetamist - üleküpsenud brownie on kuiv ja tuim.

Lena
postitatud 18.11.2017 15:31

Good stuff! Tegin pool kogust, olude sunnil said vanilli ja shokolaad asendatud mandliessentsi, rummiessentsi ning tumeda kakaoga. Super! Läheb peagi juba originaalretseptiga kordamisele, kohe kindlasti.

Reet
postitatud 23.11.2017 21:47

Mõnus lihtne ja hea retsept. Soovitan proovida valge šokolaadi tükkidega (üsna suurte) pähklite asemel ja kindlasti tumedast šokolaadist (no vähemalt 56%ne Bitter) ruutude sees. Tasakaalustab nii mõnusasti! Mina teen nüüd alati nii.

Gea
postitatud 06.12.2017 16:33

Tere. Kui suured tk sellest kogusest saab? St mitu grammi kaaluks? Mul vaja teha 40le inimesele ...Palun aidake :)
Tänan!

Mõmin
postitatud 05.02.2018 20:58

Nimeks panin selle, mis hääl kostub seda kook-browniet süües. Mõnus, magus, mängib suus sümfooniat- kõigile maitseb.

m
postitatud 13.02.2018 20:58

väga halb. üldse ei tulnud välja, kuigi toimisin täpselt retsepti järgi. ei soovita.

Pille
posted on 14.02.2018 16:13

m, kurb, et Sulle brownie ei meeldinud, aga alati ei ole retsept süüdi, ausalt :)

Kris
postitatud 03.10.2018 21:46

Ma panen poole vähem suhkrut, sest šokolaad on niigi magus ja ikka tuleb hea :)

Pille
posted on 22.10.2018 10:38

Kris, mis šokolaadi Sa kasutad?

Kris
posted on 03.11.2018 13:34

Väga erinevaga, iga kord tuleb hea, aga korra tegin kogemata Kalevi küpsetusšokolaadiga, piima omaga,siis tuli heledam kook, aga kõik kiitsid. Ja Kalevi tumeda küpsetusšokolaadiga olen ka teinud.

Naine
postitatud 11.11.2018 10:37

Minul muutus 30 min küpsetades täiesti kuivaks- tulemus oli kaugel niiskest. Kogused mõõtsin täpselt. Sõime muidugi alles järgmine päev- vb niiske ainult ahust võttes :( igatahes soovitan pigem vähem aega küpsetada

Jaanika
postitatud 15.11.2018 20:39

Väga, väga maitsev!

Maie
postitatud 19.11.2018 16:40

Imeline retsept, mina olen lisanud ka kaks snikersit mis teeb selle veel maitsvamaks

EPP VIIRES
postitatud 15.02.2019 12:42

jah ---kindlasti hea ja lihtne valmistada!!!! suurepärane kook!!!! ja kohe valmistume koogi küpsetamiseks!!!!