200 g toasooja pehmet võid
200 g suhkrut
4 suurt muna
180 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
150 g Amaretti või Amarettini mandliküpsiseid
200 g vaarikaid
Serveerimiseks:Kuumuta ahi 160 C (pöördõhuga ahi 140 C). Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.
Pane või, suhkur, munad, nisujahu ja mandlijahu suurde kaussi, mikserda elektrimikseriga ühtlaseks.
Kalla pool tainast ettevalmistatud koogivormi, puista peale pooled mandliküpsistest ja 1/3 vaarikatest. Vajuta need kergelt taina sisse.
Jaota peale ülejäänud tainas. Puista peale ülejäänud Amaretti küpsised ja pool ülejäänud vaarikatest.
Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 60 minutit, kontrolli koogi keskele küpsust puutikuga. Lase koogil 15 minutit vormis jahtuda, siis libista noateraga piki vormi serva, et kook lahti tuleks. Tõsta kook vormist välja.
Serveeri koos vahukoore ja ülejäänud vaarikatega.
Retsept on mugandatud ajakirjas BBC Good Food ilmunud retseptist (July 2004, Rasperry and amaretti crunch cake). Pille versioon ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (juuli 2020), pildi tegi Juta Kübarsepp.
See on küll üks hea kook. Väga maitsev!
Tagasihoidliku välimuse taga peidab end väga hea maitsega keeksilaadne kook. Lisasin koostisesse ka sortsu apelsinilikööri, valmis koogi katsin 2 dl apelsini-mandariinimoosiga millele pudistasin 10 küpsist. Kaunistama ei peagi, aga kui pidulikkust tahta natuke lisada, siis saab sedagi teha.
Väga maitsev ja mahlane kook mõnusate mandliküpsiseträpsudega. Pakuksin ka pidulikumal kohvilaual.
Mandlikeeks amaretti küpsiste ja vaarikatega
Itaalia mandliküpsised annavad sellele koogile tõeliselt mõnusa mandlimeki. Amaretti küpsised on suuremad, Amarettini väiksemad - kui kasutad suuremaid küpsiseid, siis murra need enne koogile panemist pooleks.