150 g tumedat leiba
50 g sulatatud võid
Kate:500 g keedetud kartuleid
2 küpset avokaadot
125 g fetajuustu
200 g pehmet ürtidega toorjuustu
150 g paksemat hapukoort (nt Saare)
soola ja musta pipart
Kaunistuseks:hakitud maitserohelist - nt
Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, küljed vooderda küpsetuspaberiga või spetsiaalse nn tordikilega.
Peenesta leib köögikombainis, sega sulavõiga. Suru leivapuru vormi põhjale ja tõsta külmkappi ootele.
Sega kausis toorjuust, hapukoor ning murendatud fetajuust. Maitsesta soola-pipraga. Lõika keedetud kartulid väikesteks tükkideks, pane kaussi. Lõika avokaadod pooleks, eemalda seeme ning lõika viljaliha väikesteks tükkideks, lisa kaussi. Sega kõik hoolega läbi - kartuli- ja avokaadotükid võivad segamisel veidi katki minna, millest pole hullu.
“Salat” peaks olema pigem selline kuivemapoolne, aga siiski selline, mida oleks mõnus süüa. Kui see liiga kuiv tundub, võid lisada veel toorjuustu või hapukoort.
Kalla segu vormi ning suru lusikaga tugevasti kokku. Silu pealt ühtlaseks, kata pealt kinni ja pane umbes 2 tunniks külmkappi maitsestuma.
Enne serveerimist kaunista hakitud maitserohelisega.
Mehed arvasid, et kõrvale peaks pakkuma mingeid grillvorstikesi, aga naistele meeldis see "salatitort" väga-väga.
Roheline kartulikook
Väga põnev Rootsi mõjutustega “võileivatort”, mis sobib nii emadepäeva pidulauale kartulisalatit asendama või näiteks grillvorstikeste kõrvale. Kartulikoogi võid valmis teha paar tundi enne serveerimist, siis jõuab see taheneda.