1.5 kg latikas
1 tk väikest õuna
1 tk väikest sibulat
0.5 dl hakitud murulauku soovi korral
6 tk kuivatatud ploome
6 tk kuivatatud aprikoose
1 tl soola
0.25 tl jahvatatud valget pipart
2-3 sl sulatatud margariini
2-3 sl riivsaia
Palu kalakaupmehel latikas soomustest puhastada. Kui see ei ole võimalik, siis pane kala suurde kilekotti. Pane käsi koos soomuste puhastamiseks sobiva noaga kilekotti ja kaabi kala soomustest puhtaks - siis ei ole köök pärast üleni soomuseid täis!
Loputa kala kiiresti ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile.
Koori õun ja sibul ning lõika viiludeks. Aseta sibula- ja õunaviilud kaussi, lisa murulauk, kuivatatud puuviljad ning maitsesta soola ja pipraga. Pane segu latika sisemusse.
Määri latikas pealt sulatatud margariiniga, puista üle riivsaiaga ja maitsesta vähese soolaga.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit.
Vähenda ahju kuumust ning küpseta 175-kraadises ahjus veel 40-50 minutit.
Serveeri ahjukartulitega (pane lohkudeks lõigatud kartulid ahju umbes 30 minutit enne küpsetamise lõppu).
Kastmeks sobib sinepi, sidrunimahla ja ürtidega maitsestatud hapukoor.
Soome Pro Kala Oy retsept (Hedelmäinen uunilahna)
palju lihtsam viis kala soomustest puhastada on.Võtta paraja suurusega veega täidetud kauss et latikas vm. kala vabalt ära mahub,kas noaga või kaabitsaga veepiiril kaapides ei lenda soomused kuhugi.Samas on kala puhas ja kohe näha,kus veel soomust peal. Mina teen seda kala suurema koguse puhul vannitoas,kergem ikkagi ruumi puhastada kui köögis.
Ahjulatikas puuviljadega