viiludeks lõigatud biskviitpõhi või keeks
200 g mustasõstrakeedist
200 g amaretti mandliküpsiseid
250 ml Limoncello sidrunilikööri
0.5 sidruni mahl
750 g põldmarju
2 muna (eralda munavalged munarebudest)
100 g suhkrut
750 g mascarpone toorjuustu
50 g mandlilaaste
Lõika biskviit viiludeks ning määri viiludele 150 g moosi. Pane viilud "topeltleibadeks" kokku ja suru suure klaaskausi põhjale.
Peenesta mandliküpsised köögikombainis. Pane veidi küpsisepuru kõrvale ning puista ülejäänud biskviidikihile. Vala peale 150 ml sidrunilikööri.
Pane ülejäänud mustsõstramoos potti, lisa sidrunimahl ja kuumuta tasasel tulel. Siis lisa põldmarjad ning kuumuta veidi tugevamal tulel minut-kaks. Kalla kaussi.
Vahusta munakollased suhkruga paksuks vahuks, lisa edasi vahustades 50 ml sidrunilikööri. Lisa mascarpone ning vahusta, kuni saad paksu ühtlase kreemi. Kõige lõpus lisa veel 50 ml sidrunilikööri.
Vahusta munavalged teises kausis tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult sidruni-mascarpone-muna vahu hulka. Määri saadud kreem ettevaatlikult kausis olevatele põldmarjadele.
Kata kausikook toidukilega ning hoia vähemalt 4 tundi või järgmise päevani külmkapis.
Võta kausikook 40-60 minutit enne serveerimist tuppa soojenema.
Enne serveerimist rösti mandlilaastud kuival teflonpannil kuldseks ning puista need jahtunult koos mandliküpsisepuruga kausikoogi pinnale.
Retsept on pärit Nigella Lawson'i raamatust "Forever Summer" (Anglo-Italian Trifle)
Anglo-itaalia kausikook
Anglo-itaalia kausikoogi teevad inglaslikuks biskviidikiht, mustsõstramoos ja põldmarjad ning itaaliapärasust lisavad mascarpone, amaretti küpsised ning limoncello liköör.