Iiri soodaleib

Iiri soodaleib on parim soojalt süües. Meenutab veidi meie odrajahukaraskit.

Kogus
1 päts (kaheksale)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

250 g nisujahu

250 g täisteranisujahu

1,5 tl söögisoodat

1 tl soola

4 dl hapendatud petti

Valmistamine

Sega suures kausis omavahel tavaline ning täistera-nisujahu, sool ning söögisooda. Sega juurde petipiim. Sega kõik ühtlaseks, pehmeks tainaks. Sõtku tainas kergelt läbi ja vormi suureks ümmarguseks pätsiks.

Tõsta leib ahjuplaadile, silu märja käega veidi ühtlasemaks. Tee leivasse äärest ääreni ulatuv ristikujuline sisselõige.

Küpseta KOHE 200-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni leib on kuldpruuniks küpsenud ja põhjale koputades vastu kumiseb.

Tõsta leib metallrestile jahtuma, kata jahtumise ajaks puhta köögirätikuga.

Vajadusel säilita õhukindlas karbis, ent leib on maitsvaim küpsetamise päeval.

Nipid ja soovitused:

  • Sooda hakkab hapuga (siinkohal hapendatud pett) kokku puutudes kohe reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis sooda reageerib ära ja leib ei kerki korralikult! Ehk siis ahi peab olema korralikult soe, kui tainast kokku segama hakata. 
  • Variatsioon: lisa 100 g kaerahelbeid ja veel 100 ml pett. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 27.10.2012 22:37

Mõnus leib. Kerkis väga hästi, aga selle süüks tuleb panna kiire tegutsemine. Järgmisel korral lisan ka seemneid.

Kardemon
postitatud 15.07.2013 18:31

Teen alati pool kogust... 2 suurt ja 2 väikest sööjat saab söönuks. Päevalilleseemnetega väga maitsev!!! Petti tavaliselt kodus pole...olen teinud keefiriga või ehedast hapupiimast. Jube hea retsept -kui sepikut/leiba ei juhtu kodus olema, saab kiirelt väheste vahenditega teha.

Heleen L @ FB
postitatud 25.03.2014 09:12

Nämma :P

Rebane
postitatud 08.05.2014 20:26

Nii mõnus ja kiire! Hea võimalus erinevaid lisandeid katsetada. Mina olen nt proovinud kuivatatud ürtide, nisukliide ja seesamiseemnetega. Järgmiseks vaatan, kuidas köömnetega välja kukub.

Tuuli
postitatud 16.02.2015 19:31

Kasutasin täisterarukkijahu ja täisteraspeltat, kerkis ilusasti ja sai väga maitsev, karaskine. Pool kogust sai küpseks 25 minutiga - nii et põhimõtteliselt poole tunniga leib laual :) Võid peale ja klaas punast veini ja ongi mõnus õhtusöök olemas.

Eda
postitatud 24.03.2016 14:10

Võiga soojalt oli täitsa hää, aga mulle meeldib ehtne eesti karask odrajahuga rohkem!

sv
postitatud 18.03.2017 18:37

Tegin ka ja mull ka tuli maitsev ja teen veel.

sikki
postitatud 05.12.2017 14:04

Kas ilma nisujahuta ei saa seda teha? Pole nisujahu tarbija...otsin alternatiive

Pille
postitatud 15.03.2020 13:35

Tegin keefiriga. Värsekelt väga mõnus!

Anu Talver
postitatud 17.03.2021 13:38

Tegin sepikujahuga, väga hea jäi.

Terje Tali
postitatud 18.03.2021 15:08

Teen iiri soodaleiba 2-3 korda nädalas, väga lihtne teha ja nii maitsev. Üks pere lemmikuid ????