Mõnus ja lihtne õunapuder

Lihtne hilissuvine-sügisene magusroog, mis roosade õuntega jääb eriti kaunis (Ilse fotol on kasutatud "Sõstraroosa" õunu, Juta omal valge klaari ja suislepa õunu).

See magustoit on väga populaarne näiteks Taanis, kus seda tuntakse æblegrød'i nime all.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 kg õunu (puhastatud kaal)

50-100 g suhkrut

1 dl vett

soovi korral kaneeli või vanilliekstrakti

Valmistamine

Koori soovi korral õunad, eemalda südamikud ja lõika tükkideks (puhastatud õunte kaal võiks olla umbes 1 kg).

Pane õunatükid potti ja lisa vesi ning suhkur. Maitsesta kaneeli või vanilliga ning kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni osa õunatükke muutub läbipaistvaks.

Serveeri soojalt külma piima või vanillikastmega või jahtunult hommikuse pudru või jogurtiportsu või nt röstitud saia peal.

Nipid ja soovitused:

  • Koduaiaõunte puhul piisab ka ainult pesemisest.
  • Suhkru kogus sõltub kasutatavatest õuntest.

Loe veel:

Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Mann 20.8.2007
postitatud 01.09.2012 15:31

väga maitsev puding oli, ma panin õite pisut kaneeli ja kardemoni ka sekka.

Raili O @ FB
postitatud 01.09.2012 17:03

Panin natuke ingverit ja suhkru asemel mett. Röstisaiaga ideaalne.

Jane
postitatud 01.09.2012 23:20

See ju tavaline õunamoos.

Evelyn L @ FB
postitatud 02.09.2012 09:12

vaniljekastme ja vähese kaneeliga oli väga hea, taldriku sõid märkamatult tühjaks isegi need, kes algul liiga täis kõhtu kurtsid:)

Pillle @ Nami-Nami
postitatud 02.09.2012 09:14

Jane, vaidlen vastu, see on tavalisest õunamoosist palju lahedam. Suhkrut on kõvasti vähem (seepärast ka ei säili nii pikalt) ning mina moosi ei söö nii, et võtan magustoidukausitäie õunamoosi, valan piima peale ja serveerin magustoiduna. Saia-pudru-jogurti peale võib muidugi moosi ka panna, aga tegelikult on see ikka veidi teistsugune roog.

Raivo
postitatud 03.09.2012 02:22

Minu silmis ka tavaline õunamoos. Ma pole aastaid õunamoosile grammigi suhkrut lisanud ja võin kinnitada et säililivad aasta ja rohkemgi. Ja maitseb kui ehe ja puhas õun. Tuleb vaid õiged ubinad leida! NIng eriti hõrk saab kui enne purki panemist saumikseriga viimasedki kooretükid puruks ja kogu kraami tsipa vahuseks teeb.

Ludmilla P @ FB
postitatud 18.08.2013 20:00

Proovitud, aga külmalt vahukoorega on ikka väga maitsev :)

Lagle P @ FB
postitatud 18.08.2013 20:16

Olen seda juba mitukymmend aastat teinud/söönud. Ei teadnudki,et Taani päritolu.

Anneli S @ FB
postitatud 18.08.2013 21:16

olen proovinud vaniljekastmega .väga hea!

Maarja
postitatud 08.09.2013 12:31

Tõesti väga hea ja lahe magustoit. Kui õunu palju, siis väga hea võimalus neid kergesti ära kasutada. Vanaema ütles, et tema lapsepõlves tehti sellist magustoitu tihti. Mina sõin piimaga, vanaema saiaga :)

Alberta
postitatud 03.09.2014 22:07

Kinnitan ka, et see õunakreem seisab väga hästi purgis hoidistatuna. Mina ainult nii õunu talveks säilitan - suhkrut panen ainult nii palju, et kergelt tunda on (veel vähem, kui siinses retseptis). Talvel kasutan seda mitmel erineval moel, viimasel ajal olen palju inglise magustoidu 'crumble' ehk krõbediku jaoks kasutanud. Magusat õunamoosi meie pere ei söögi...

pille
postitatud 23.07.2016 11:52

viited ja foto

Ilse
postitatud 02.09.2018 13:20

Nii hea, piparmündi lehekesed sobisid ka väga hästi.

Pille
postitatud 24.08.2023 18:04

Ilse pilt ka:

Anneli Suigusaar
postitatud 06.09.2021 16:04

Paks õunatükkidega moos ja vaniljekaste - juba lapsepõlves sõime seda????