1 kg õunu (puhastatud kaal)
50-100 g suhkrut
1 dl vett
soovi korral kaneeli või vanilliekstrakti
Koori soovi korral õunad, eemalda südamikud ja lõika tükkideks (puhastatud õunte kaal võiks olla umbes 1 kg).
Pane õunatükid potti ja lisa vesi ning suhkur. Maitsesta kaneeli või vanilliga ning kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni osa õunatükke muutub läbipaistvaks.
Serveeri soojalt külma piima või vanillikastmega või jahtunult hommikuse pudru või jogurtiportsu või nt röstitud saia peal.
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
väga maitsev puding oli, ma panin õite pisut kaneeli ja kardemoni ka sekka.
Panin natuke ingverit ja suhkru asemel mett. Röstisaiaga ideaalne.
See ju tavaline õunamoos.
vaniljekastme ja vähese kaneeliga oli väga hea, taldriku sõid märkamatult tühjaks isegi need, kes algul liiga täis kõhtu kurtsid:)
Jane, vaidlen vastu, see on tavalisest õunamoosist palju lahedam. Suhkrut on kõvasti vähem (seepärast ka ei säili nii pikalt) ning mina moosi ei söö nii, et võtan magustoidukausitäie õunamoosi, valan piima peale ja serveerin magustoiduna. Saia-pudru-jogurti peale võib muidugi moosi ka panna, aga tegelikult on see ikka veidi teistsugune roog.
Minu silmis ka tavaline õunamoos. Ma pole aastaid õunamoosile grammigi suhkrut lisanud ja võin kinnitada et säililivad aasta ja rohkemgi. Ja maitseb kui ehe ja puhas õun. Tuleb vaid õiged ubinad leida! NIng eriti hõrk saab kui enne purki panemist saumikseriga viimasedki kooretükid puruks ja kogu kraami tsipa vahuseks teeb.
Proovitud, aga külmalt vahukoorega on ikka väga maitsev :)
Olen seda juba mitukymmend aastat teinud/söönud. Ei teadnudki,et Taani päritolu.
olen proovinud vaniljekastmega .väga hea!
Tõesti väga hea ja lahe magustoit. Kui õunu palju, siis väga hea võimalus neid kergesti ära kasutada. Vanaema ütles, et tema lapsepõlves tehti sellist magustoitu tihti. Mina sõin piimaga, vanaema saiaga :)
Kinnitan ka, et see õunakreem seisab väga hästi purgis hoidistatuna. Mina ainult nii õunu talveks säilitan - suhkrut panen ainult nii palju, et kergelt tunda on (veel vähem, kui siinses retseptis). Talvel kasutan seda mitmel erineval moel, viimasel ajal olen palju inglise magustoidu 'crumble' ehk krõbediku jaoks kasutanud. Magusat õunamoosi meie pere ei söögi...
viited ja foto
Nii hea, piparmündi lehekesed sobisid ka väga hästi.
Paks õunatükkidega moos ja vaniljekaste - juba lapsepõlves sõime seda????
Mõnus ja lihtne õunapuder
Lihtne hilissuvine-sügisene magusroog, mis roosade õuntega jääb eriti kaunis (Ilse fotol on kasutatud "Sõstraroosa" õunu, Juta omal valge klaari ja suislepa õunu).
See magustoit on väga populaarne näiteks Taanis, kus seda tuntakse æblegrød'i nime all.