Siidriga aurutatud rannakarbid

Parima roa saad värskeid (st elusaid) rannakarpe kasutades.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg värskeid rannakarpe

3 sl õli

10 g võid

50 g hakitud pesa- ehk šalottsibulat

2-3 tk küünt viilutatud küüslauku

1 tk hapumat (nt Granny Smith) õuna - koori ja haki 1 cm kuubikuteks

1 tk sidrunit

3 dl kuiva prantsuse siidrit - näiteks Cidre Brut de Normandie

1 tl hakitud värsket või kuivatatud tüümiani e. aed-liivateed

Valmistamine

Pese rannakarbid jooksva külma vee all harjaga hoolega puhtaks. Katkised karbid viska minema, samuti need, mis kergelt koputades ei sulgu.
Kuumuta laiemas potis või vokkpannis õli ja või, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae tasasel tulel pidevalt segades umbes 1 minut.
Lisa õunakuubikud ja prae veel 1-2 minutit.
Lisa siider, sidruni riivitud koor ja pressitud mahl, tüümian. Kuumuta keemiseni. (NB! Soola ja pipart ei ole lisada vaja!).
Lisa rannakarbid, sega paar korda ja kata pott/pann kaanega. Kuumuta umbes 2 minutit, siis sega veel kord ettevaatlikult läbi.
Aseta kaas uuesti peale ja jätka kuumutamist, kuni kõik rannakarbid on avanenud (veel 2-3 minutit).
Eemalda üksikud mitteavanenud karbid ja viska minema.
Serveeri rannakarpe koos keeduleemega kas suurtest supitaldrikutest või aseta vaagnal laua keskele. Juurde paku värsket ciabatta tüüpi leiba, mida saab puljongisse kasta.

NB! Aseta lauale ka tühi kauss, kuhu saab asetada söödud karbipooled.

Imre Kose retsept ilmus ajakirjas Stiil veebruaris 2004 (Siidriga aurutatud sinikarbid). Siin veidi mugandatud kujul.
LISA KOMMENTAAR

Marink
postitatud 18.01.2009 14:20

Suurepärane toit! Soovitan kõigile, kes armastavad kerget, vahemerehõngulist rooga. Eriti maitsev oli leem, mis sai chiabatta tükkidega viimse tilgani ära noolitud :) Kasutasin Prantsuse Loic Raison Brut siidrit.

Aniitram
postitatud 26.06.2010 15:00

Imehea. Ja ciabatta on kõrvale vaat et kohustuslik :D