Kartulite keetmine

Vanu ja värskeid kartuleid keedetakse erineval moel. Kuidas täpsemalt, on kirjas allpool.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

kartulit

vett

soola

Valmistamine

Värskete kartulite keetmine:

Pese kartulid, vajadusel kaabi õhuke koor maha ja pese kartulid uuesti. Pane soolaga maitsestatud keevasse vette ja keeda kaanega kaetud potis umbes 15 minutit.
Soovi korral lisa kartulitele keetmise ajal tillivarsi ja -seemneid.

Vanade kartulite keetmine:

Pese kartulid, soovi korral koori. Kooritud kartuleid hoia keemapanekuni külmas vees.
Pane kartulid külma vette - vett peab olema nii palju, et see kartuleid vaevu katab. Lisa sool.
Kuumuta kiiresti keema ja keeda kaanega kaetult pehmeks (20-30 minutit, olenevalt kartuli sordist ja suurusest). Tugevamal tulel saadakse muredamad, nõrgemal kuumusel vesisemad kartulid.
Vala vesi pealt (soovi korral tarvita supiks või kastmeks). Hoia kartuleid mõni minut kaanega kaetult kuumas, siis lase ilma kaaneta taheneda. Serveeri võimalikult kohe.
Kui keedetud kartuleid on vaja veidi aega soojas hoida, siis kata need puhta rätiku ja kaanega ning hoia soojas, kuid mitte kaua!

Juhised on mugandatud Salme Masso raamatust "Lihtsaid toite" (1988) . Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Tiramiiiisu
postitatud 29.09.2010 15:17

Seda ma küll ei teadnud, et värskeid ja vanu kartuleid erinevalt keedetakse, seega on kasulikud ka taolised õpetusretseptid.

Mailen
posted on 15.02.2019 21:00

Tõepoolest huvitav. See oli mullegi uus ning kartulid tulid tõeliselt maitsvad. Tegin nimelt kartulisalatit vana kartuliga. Tõeline meistriteos :)

Nom
postitatud 02.03.2017 16:48

Hea