6,5-kilone ettevalmistatud kalkun
soola ja musta pipart
1 kogus sobivat täidist
6 sl magedat võid
1 sl värskelt riivitud ingverijuurt
6 sl vahtrasiirupit
1.5 sl nisujahu
2.5 dl Rieslingu valget veini
5 dl kvaliteetset kalkuni- või kanapuljongit
1.2 dl poolitatud rohelisi ja punaseid viinamarju
Loputa kalkun seest ja väljast külma veega, patsuta köögipaberiga kuivaks. Maitsesta üleni (sh õõnsused) soola ja pipraga.
Suru täidis lõdvalt kaelasüvendisse, kinnita nahk tikkudega. Täida kõhuõõnsus samuti lõdvalt täidisega. Seo koivad kokku, lisa veidi täidist. Aseta ahjuplaadil olevale restile ja maitsesta rohke soola ja pipraga.
Määri kalkunile 4 sl võid ja pane 225°C ahju; küpseta 30 min. Niisuta praeleemega.
Alanda kuumust, kata kalkun suure fooliumiga ja küpseta 180°C ahjus kalkunit regulaarselt niisutades umbes 3 tundi, kuni kintsu sisse torgatud lihatermomeeter näitab 82°C.
Umbes pool tundi enne valmimist suru riivitud ingverist kogu mahl pisikesse potti, lisa vahtrasiirup ja 1 sl võid. Kuumuta, kuni või on sulanud ja tõsta pott tulelt.
Eemalda foolium. Määri pealt vahtrasiirupiseguga ja pane uuesti ahju. Määri lindu viimase poole tunni jooksul korduvalt antud seguga.
Tõsta kalkun lõikelauale ja lase enne tükeldamist 30 min seista.
Sega väikeses kausis 1 sl võid jahuga ühtlaseks.
Kui praeleem on veidi jahtunud, siis eemalda silmaga nähtav rasv. Tõsta seejärel pann kuumale pliidile, lisa vein ja sega hoolega puulusikaga põhja kaapides. Kui vedelik on poole võrra redutseerunud, lisa kalkunipuljong ja redutseeri uuesti poole võrra.
Kalla kaste läbi marliga vooderdatud sõela väikesesse potti. Klopi juurde jahu-võisegu.
Kui või on sulanud, siis alanda kuumust ja keeda umbes 8 min, kuni kaste on paksenenud. Lisa viinamarjad ja serveeri koos kalkunipraega.
USA kokandusguru Martha Stewarti retsept (Maple Roast Turkey with Riesling Gravy)
Kalkunipraad veinikastmes
Tuntud USA autori Martha Stewarti retsept tänupühade kalkuni valmistamiseks.