Pommuvorm 'Melanzane alla Parmigiana'

Kuulus itaalia baklažaani- ehk pommuvorm mozzarella juustu ja tomatikastmega. Roog on maitsev nii kuumalt, leigelt kui ka külmalt.

Serveeri koos värske rohelise salatiga. 

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg pommut e. baklažaani

soola

1 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

800 g kvaliteetset konservitud tomatit (nt Itaalia ploomtomateid)

1 dl kuiva punast veini

0.5 tl suhkrut

0.5 tl kuivatatud punet

soola ja musta pipart

suur peotäis hakitud värsket basiilikut

250 g viilutatud mozzarella juustu

100 g riivitud parmesani

30 g (panko) riivsaia

Valmistamine

Pese pommu, lõika pommu pikkupidi 5 mm paksusteks viiludeks. Puista pommuviiludele soola ja lase sõelal 30 seista, kuni mahlad eralduvad. Nõruta. 

Kuumuta potis õli, lisa hakitud küüslauk ja prae kergelt kuldseks. Lisa tomatid, punavein, maitsesta soola-pipra, suhkru ja punega. Lase kaane all tasakesi podiseda umbes 45-60 minutit. Sega juurde hakitud värske basiilik. Püreesta kaste saumiksriga ühtlasemaks, kui soovid. 

Samal ajal prae pommuviilud pannil õlis mõlemalt poolt kergelt kuldseks või küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks. (Mina enamasti küpsetan. Selleks laotan pommuviilud ahjuplaadile, pintseldan kergelt oliiviõliga üle ja ahju. Umbes 10 minuti pärast keeran ahjus ringi ning vajadusel pintseldan ka teiselt poolt kergelt õliga).

Pane veidi Parmesani kõrvale, see läheb koos riivsaiaga kõige peale. 

Võta keskmise suurusega ahjuvorm ning määri põhjale õhuke kiht tomatikaste. Siis peale küpsetatud või praetud pommuviilud, nende peale Mozzarella-viilud, veidi riivitud parmesani ja soola-pipart. Siis jälle tomatikaste, pommud, juust jne. Kõige peale läheb tomatikaste. 

Sega riivsai tilga oliiviõli ning vähese Parmesaniga, puista vormiroale. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni roog on pealt kenasti kuldne. 

Lase veidi jahtuda, puista peale värsket basiilikut ja serveeri. Kuigi roog on maitsev ka kuumalt, siis kõige mõnusam on see leigelt. 

Nipid ja soovitused:

  • Vali võimalikud saledad pommud - neil on vähem seemneid sees.  
  • Kui soovid, võid pommu viilutada ka ristipidi ehk ketasteks, aga pikki viilakaid on lihtsam vormi laduda. 
  • Pommuviilude soolamise mõte ei ole mitte kibeduse eemaldamine (uuemad sordid ei ole enam kibedad), vaid niiskuse väljasaamine, et need vähem rasva sisse imaks hiljem.
  • Suvel võid konservitud tomatite asemel võtta ka värskeid tomateid. 
  • LCHF-dieedi puhul või gluteenivaba pommuroa jaoks puista roale vaid riivitud juustu, riivsai jäta ära.

Proovi veel:

LISA KOMMENTAAR

a.
postitatud 23.11.2008 00:57

Tegelikkuses on selle toidu nimi melanzane alla parmigiana (s.t. baklažaan laabijuustuga)...

Mann
postitatud 11.03.2009 17:19

See on täiesti superroog, meil kuus paar korda kuulub tegemisele.

Silja
postitatud 17.02.2017 20:07

Nagu päris! Parmigiana, on minu itaallasest noormehe üks hittroogasid, aga mina tahtsin ka õnne proovida ja võtsin spikriks selle retsepti. Sig. Italiano sõi ja kiitis taevani. Küsis ka hästi palju a'la kas sa praadisid melanzanid enne ära, mis tomatipastat sa kasutasid jne. </br> Itaallaste teooria melanzani praadimisel on, et õli tuleb enne kuumaks ajada, vastasel juhul imab pommu kohe kõik endasse. Mulle tundub see täitsa toimivat. </br> Nipid on siin retsepti juures muidu väga asjalikud. </br>

K.
postitatud 12.05.2017 23:46

Maitse on väga hea, aga mul on sellega suur aga... Tegin nüüd selle retsepti järgi ja varem olen 2x teinud sarnast vormi, kus lisaks suvikõrvitsad ja hakkliha - mul nad kõik lihtsalt sõna otseses mõttes ujuvad, kuigi hoian ahjus vähemalt 2 x pikemalt, pean pärast kurnama igast otsast. Kasutan lahtikäivat koogivormi, mille sisse panen küpsetuspaberi, muidu ujutaks ahju üle. Kui päris kinnise vormi sees teeks, ei saaks seda ju ka kurnata, kallutades libiseks üle ääre. Soola puistamise ja vee väljutamise teen baklažaanidest õpetuse järgi ja 5 mm paksusest hoian ka suurtes piirides kinni. Viilud olen küpsetanud ahjus, praadimist, tõsi küll, proovinud ei ole.

Ingrid
postitatud 02.12.2017 20:39

Väga hea retsept! Mul läks küll rohkem konserveeritud tomateid. Lisasin ka veidi suvikõrvitsat.