Pehme piparkook toorjuustuglasuuriga

Sellest kogusest saad suure ja maitsva talveõhtuse koogi, mis maitseb nii suurtele või väikestele. Toorjuustuglasuur teeb koogi eriti hõrguks, aga ka ilma selle glasuurita on kook mahlane ja mõnus. Võid koogi valmis küpsetada juba päev varem ja järgmisel päeval glasuuriga kaunistada.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kahekümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g nisujahu

300 g suhkrut (Dansukker)

1 sl kaneeli

2 tl jahvatatud nelki

1 sl söögisoodat

0.5 tl soola

5 dl keefirit

150 g pohlamoosi

100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

Glasuur:

200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu

50 g toasooja võid

150 g tuhksuhkrut (Dansukker, u 3 dl)

Kaunistuseks:

pohli

röstitud sarapuupähkleid

Valmistamine

Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. 

Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).

Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.

Nipid ja soovitused:

  • Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida.
  • Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25x30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.

Loe veel:

Lia Virkuse idee, aga kõvasti mugandatud aastate jooksul - algretsept on näiteks kohutavalt magus, meie perele ei sobinud. (Pille)

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 04.01.2005 14:59

Tegin tõepoolest seda Tallinnas kodusele jõululauale. Ja seda suure nõudluse tõttu tervelt 3 korda (st siis erinevatele jõululaudadele). Tegin sellised muudatused, et lisasin iga kord ka karbitäie sügavkülmutatud marju (mustad sõstrad olid eriti head). Ja toorjuustuglasuuri asemel segasin ülejäänud Meie Mari pohlamoosi vahukoorega maitsvaks hapuks kreemiks ja katsin koogi hoopis selle mõnusalt hapuka kreemiga (kohupiima võiks ka veidi lisada). Väga maitsev oli igatahes!

Astrid
posted on 12.12.2015 16:53

10.a. siis esmaretsepti avaldamisest ja täna Postimehe järgi tehes SUPER !!!!!!

netcat
postitatud 25.11.2008 17:29

Kooki ennast pole veel proovinud, aga rõõm tuttavat rebast näha, minu kummutil passib ka üks seesugune :)

t.
postitatud 29.11.2008 12:06

tegin seda eelmisel jõulul ja teen sel jõulul kindlasti jälle, super kook oli! Üritusele tõid kõik perekonnad koogi kaasa ja see oli vaieldamatult parim!!!

nämmu
postitatud 03.12.2008 20:16

Meie pere on seda kooki juba aastaid valmistanud. Nii jõulude kui jaanipäeva ajal. Lihtne ja väga maitsev, seistes ei kuiva kiiresti. Soovitan soojalt

Marju
postitatud 11.12.2008 13:15

Pehme piparkook on küll maailma lihtsaim kook :) Ja kuidagi nii hea.. Glasuur peal annab natuke powerit ja ilu juurde :) Asjade kokku segamine võttis aega vist umbes 7 minutit ja ahjus veel 30 minutit..

Vernanda
postitatud 12.12.2008 10:49

just parasjagu mahe ja hea lõpetus

Mardikas
postitatud 15.12.2008 21:51

Ja maitses suurepäraselt, jõululiselt...

Liis
postitatud 17.12.2008 17:53

Imelihtne ja maitsev! Eriti glasuuriga.

Aniitram
postitatud 18.12.2008 18:32

Väge kergesti tehtav ja hea kook. Sobib jõuluaega imeliselt!

Pärl
postitatud 06.12.2009 18:25

Aga kuidas see kook pruuniks läheb? Seal pole ju ühtegi sellist komponenti???

Pille
posted on 23.12.2015 22:55

Koogile annavad jumet nelk, kaneel ja pohlamoos :)

laiskus lämmatab
postitatud 13.12.2009 19:12

Kook tehtud. Esimese hooga ehmatasin suisa ära, sest tulemus ei avaldanud vähimatki muljet... Liiga magus ja igav tundus. Kasutasin vaarikaid ja jõhvikaid täites ja ka kattes. Need tegid veidi hapumat maitset ja õigustasid end igati. Nelgi asemel kasutasin piparkoogimaitseainet. See maitse ka sobis... aga ikka... liiga lääge. Kuid järeldus järgmine: minule ei sobi see kook soojast peast. Jahtunult oli oluliselt parem ja suisa hea. Külmast võetult järgmisel päeval justkui teine kook kohe. Omalt poolt soovitan kindlasti kasutada hapumaid marju. Mahlasust ja maitset annavad!

triin
postitatud 15.12.2009 20:52

Mina ka tegin ja üllatusin positiivselt. Nii hea ja mahlane. Ma üldiselt üldse ei armasta piarkooke, aga see piparkook tuleb kindlasti kordamisele. Võibolla panen teinekord moosi asemel terved marjad. Sest magusust on küllalt. Ja hapumari koogi sees oleks hea üllatus.

Pinnu
postitatud 16.12.2009 23:24

Väga maitsev ja lihtne teha!

Elis
postitatud 19.12.2009 19:34

Väga eheda jõulumekiga koogikene, mis valmib üpris kerge vaevaga. Parim on ta värskena ja jahtununa, aga võib ka eelmisel õhtul kook valmis küpsetada ja glasuuriga katta enne serveerimist.

hexy
postitatud 22.12.2009 18:13

väga lihtne ja maitsev kook

kirsike
postitatud 09.12.2010 21:45

Väga hea kook! Ja lihtne ka muidugi :) Ma ei soovitaks asendada kaneeli ja nelki piparkoogimaitseainega, see ikkagi oluliselt lahjem, minu arvates. Laps sõi praktiliselt üksi suure koogi ära, niiväga maitses talle, ja seda nii värskelt kui ka 24 ja 48 tundi hiljem!

Seakass
postitatud 02.07.2011 16:34

Lihtsalt SUPER kook! Soovitan kindlasti jõulude ajal proovida!

airi
postitatud 25.12.2012 14:17

Vägahea tuli ka ilma pohla moosita :)

tts
postitatud 25.12.2012 22:34

Tegin ka. Et oleks söödav, mitte lääge plönn, nagu retseptist paistab, vähendasin suhkrukogust kolm korda, glasuuri sisse panin sidrunimahla, muidu oli see ka täielik läägus. Selliste uuendustega oli tõesti maitsev.

Kärtk
postitatud 27.12.2012 11:19

Tegin ühele jõulupeole poole kaasa Nami-Nami pehmet piparkooki, mille kõige raskem osa oli nelgi jahvatamine. Tulemus oli seda väärt ja kõik kiitsid.

Silja
postitatud 07.01.2013 13:13

Tegin aastavahetuspeole kaasa ja kõigile VÄGA maitses. Onu, kes on magusa osas on väga valiv, sõi kaks tükki! Enne proovisin veel 0,6 kogusega 26cm ümmarguses vormis. Kreemi tegin ikka täiskoguse siis ja terve taigna kogusega plaaditäiele tegin topeltkoguse kreemi. Peale paksult külmutatud pohli. Superülihea on nii. Nagu öeldi: magus, hapukõik on ideaalses tasakaalus.

Maia-Liisa K @ FB
postitatud 21.01.2013 13:12

See oli üllatav seetõttu, et moosi pandi taignasse. Aga maitses mõnusalt.

Triin28
postitatud 27.12.2013 16:06

Tõeliselt maitsev kook, mahlane ja mõnus. Külalised ei jõudnud ära kiita!

Iris
postitatud 28.12.2013 16:40

Mina jätsin koogist moosid-marjad välja ja lisasin glasuurile sidrunimahla ja riivitud koort. See andis väga hea hapukuse magusale vastukaaluks. Väga hea kook sai ja kõik kiitsid.

Pille
postitatud 21.01.2014 13:48

Kook supermaitsev.Glasuuri sisse segasin pisut sidrunihapet ja peale röstisin metspähkleid,mis hakituna andsid koogile täiusliku meki!Soovitan väga!

Riin
postitatud 29.10.2014 10:30

super hea ja lisaks ka superlihtne! kuna moosi ei olnud, siis moosi ei pannud. peale läks toorjuustukreem sidruniga.

Rebane
postitatud 30.11.2014 20:43

Tegin 24 cm vormi pool kogust, aga isegi 45 min ahjus jäi natuke nätskeks.. Glasuurile paneks järgmine kord vähem suhkrut. Keeksi maitse on aga väga hea, kindlasti proovin varsti uuesti!

Marju
postitatud 01.12.2014 08:06

Tegin olude sunnil pooleks odrajahuga, väga mõnus piparkaraskilik jäi :) (moosi ei pannud)

Thredahlia
postitatud 25.12.2014 17:56

Lihtne ja mõnus, kohev ja mahlane. Hirmus tore avastus ja peale öö külmikus seismist läheb ainult paremaks :) Aga maitse poolest ma eelistan kindlasti seal peal Kreeka pähklit.

Tiina J @ FB
postitatud 26.12.2014 13:54

Meie pere traditsiooniline jõulukook valmis seekord vaarikatega, sest neid pohli siin Iirimaalt ju ei leia!

Inx
postitatud 30.11.2015 14:32

Tegin ilma kaneelita kuna polnud kodus ja ei viitsinud poodi enam minna aga panin nats kakaod taina sisse et pruunikaks saax ja mega hea sai. Juba tainas oli super

Liilia Ennik
postitatud 21.12.2015 08:30

Uskumatult hea, mahlane ja isegi ema, kes muidu piparkooke ei söö, kiitis ja ütles, et olgu see jõululaual ka :-)

Kaja Lillemets
postitatud 23.12.2015 22:53

Järgi proovitud, väga hää tuli. Tuleks varem valmis teha, iga päevaga läks aina paremaks.

HelleL
postitatud 22.12.2016 15:09

Tasub teha, väga maitsev ka mitte piparkoogi sööjale.

Helje Meier
postitatud 25.12.2017 16:45

Imehea ja seda ka teisel päeval. Ja kuigi ma pole eriline piparkoogi sõber, siis eile tütrepoolt tehtud kook on mu vaieldamatu lemmik! Kõik maitsed said tasakaalu ja milline aroom oli kodus! Aitäh ja mõnusat jõuluaega!

M.
postitatud 26.12.2018 21:54

Tegin ka üle mitme-mitme aasta taas seda pehmet piparkooki. Võtsin siit kommentaaridest veel mõne nipi lisaks - lisasin taignale pisut kakaod ja musti sõstraid. Kõik ilus, kerkis kenasti ja kui koogi ahjust välja võtsin, jäi silma pott võiga.. olin unustanud taignale võid lisada! Aga maitses ikkagi ülihästi! Siit küsimus - mida see või seal taignas koogile juurde annab? Lisaks rammususele. Mahlane, õhuline ja maitsev oli niikuinii.. Järgmine kord teen ainult suuremal plaadil, sest üks koogisööja kurtis, et glasuuri ja koogi vahekord on paigast ära ;)

Malle Miilmann
postitatud 29.12.2019 19:50

Küpsetasin jõuludeks, väga maitsev oli! :)