400 g nisujahu
200 g suhkrut
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
330 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
Glasuur:200 g maitsestamata toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)
Kaunistuseks:röstitud sarapuupähkleid
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju.
Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.
Lia Virkuse idee, aga kõvasti mugandatud aastate jooksul - algretsept on väga-väga kohutavalt magus, meie perele ei sobinud. (Pille)
Tegin tõepoolest seda Tallinnas kodusele jõululauale. Ja seda suure nõudluse tõttu tervelt 3 korda (st siis erinevatele jõululaudadele). Tegin sellised muudatused, et lisasin iga kord ka karbitäie sügavkülmutatud marju (mustad sõstrad olid eriti head). Ja toorjuustuglasuuri asemel segasin ülejäänud Meie Mari pohlamoosi vahukoorega maitsvaks hapuks kreemiks ja katsin koogi hoopis selle mõnusalt hapuka kreemiga (kohupiima võiks ka veidi lisada). Väga maitsev oli igatahes!
10.a. siis esmaretsepti avaldamisest ja täna Postimehe järgi tehes SUPER !!!!!!
Kooki ennast pole veel proovinud, aga rõõm tuttavat rebast näha, minu kummutil passib ka üks seesugune :)
tegin seda eelmisel jõulul ja teen sel jõulul kindlasti jälle, super kook oli! Üritusele tõid kõik perekonnad koogi kaasa ja see oli vaieldamatult parim!!!
Meie pere on seda kooki juba aastaid valmistanud. Nii jõulude kui jaanipäeva ajal. Lihtne ja väga maitsev, seistes ei kuiva kiiresti. Soovitan soojalt
Pehme piparkook on küll maailma lihtsaim kook :) Ja kuidagi nii hea.. Glasuur peal annab natuke powerit ja ilu juurde :) Asjade kokku segamine võttis aega vist umbes 7 minutit ja ahjus veel 30 minutit..
just parasjagu mahe ja hea lõpetus
Ja maitses suurepäraselt, jõululiselt...
Imelihtne ja maitsev! Eriti glasuuriga.
Väge kergesti tehtav ja hea kook. Sobib jõuluaega imeliselt!
Aga kuidas see kook pruuniks läheb? Seal pole ju ühtegi sellist komponenti???
Koogile annavad jumet nelk, kaneel ja pohlamoos :)
Kook tehtud. Esimese hooga ehmatasin suisa ära, sest tulemus ei avaldanud vähimatki muljet... Liiga magus ja igav tundus. Kasutasin vaarikaid ja jõhvikaid täites ja ka kattes. Need tegid veidi hapumat maitset ja õigustasid end igati. Nelgi asemel kasutasin piparkoogimaitseainet. See maitse ka sobis... aga ikka... liiga lääge. Kuid järeldus järgmine: minule ei sobi see kook soojast peast. Jahtunult oli oluliselt parem ja suisa hea. Külmast võetult järgmisel päeval justkui teine kook kohe. Omalt poolt soovitan kindlasti kasutada hapumaid marju. Mahlasust ja maitset annavad!
Mina ka tegin ja üllatusin positiivselt. Nii hea ja mahlane. Ma üldiselt üldse ei armasta piarkooke, aga see piparkook tuleb kindlasti kordamisele. Võibolla panen teinekord moosi asemel terved marjad. Sest magusust on küllalt. Ja hapumari koogi sees oleks hea üllatus.
Väga maitsev ja lihtne teha!
Väga eheda jõulumekiga koogikene, mis valmib üpris kerge vaevaga. Parim on ta värskena ja jahtununa, aga võib ka eelmisel õhtul kook valmis küpsetada ja glasuuriga katta enne serveerimist.
väga lihtne ja maitsev kook
Väga hea kook! Ja lihtne ka muidugi :) Ma ei soovitaks asendada kaneeli ja nelki piparkoogimaitseainega, see ikkagi oluliselt lahjem, minu arvates. Laps sõi praktiliselt üksi suure koogi ära, niiväga maitses talle, ja seda nii värskelt kui ka 24 ja 48 tundi hiljem!
Lihtsalt SUPER kook! Soovitan kindlasti jõulude ajal proovida!
Vägahea tuli ka ilma pohla moosita :)
Tegin ka. Et oleks söödav, mitte lääge plönn, nagu retseptist paistab, vähendasin suhkrukogust kolm korda, glasuuri sisse panin sidrunimahla, muidu oli see ka täielik läägus. Selliste uuendustega oli tõesti maitsev.
Vastik lugeda.
Tegin ühele jõulupeole poole kaasa Nami-Nami pehmet piparkooki, mille kõige raskem osa oli nelgi jahvatamine. Tulemus oli seda väärt ja kõik kiitsid.
Tegin aastavahetuspeole kaasa ja kõigile VÄGA maitses. Onu, kes on magusa osas on väga valiv, sõi kaks tükki! Enne proovisin veel 0,6 kogusega 26cm ümmarguses vormis. Kreemi tegin ikka täiskoguse siis ja terve taigna kogusega plaaditäiele tegin topeltkoguse kreemi. Peale paksult külmutatud pohli. Superülihea on nii. Nagu öeldi: magus, hapukõik on ideaalses tasakaalus.
See oli üllatav seetõttu, et moosi pandi taignasse. Aga maitses mõnusalt.
Tõeliselt maitsev kook, mahlane ja mõnus. Külalised ei jõudnud ära kiita!
Mina jätsin koogist moosid-marjad välja ja lisasin glasuurile sidrunimahla ja riivitud koort. See andis väga hea hapukuse magusale vastukaaluks. Väga hea kook sai ja kõik kiitsid.
Kook supermaitsev.Glasuuri sisse segasin pisut sidrunihapet ja peale röstisin metspähkleid,mis hakituna andsid koogile täiusliku meki!Soovitan väga!
super hea ja lisaks ka superlihtne! kuna moosi ei olnud, siis moosi ei pannud. peale läks toorjuustukreem sidruniga.
Tegin 24 cm vormi pool kogust, aga isegi 45 min ahjus jäi natuke nätskeks.. Glasuurile paneks järgmine kord vähem suhkrut. Keeksi maitse on aga väga hea, kindlasti proovin varsti uuesti!
Tegin olude sunnil pooleks odrajahuga, väga mõnus piparkaraskilik jäi :) (moosi ei pannud)
Lihtne ja mõnus, kohev ja mahlane. Hirmus tore avastus ja peale öö külmikus seismist läheb ainult paremaks :) Aga maitse poolest ma eelistan kindlasti seal peal Kreeka pähklit.
Meie pere traditsiooniline jõulukook valmis seekord vaarikatega, sest neid pohli siin Iirimaalt ju ei leia!
Tegin ilma kaneelita kuna polnud kodus ja ei viitsinud poodi enam minna aga panin nats kakaod taina sisse et pruunikaks saax ja mega hea sai. Juba tainas oli super
Uskumatult hea, mahlane ja isegi ema, kes muidu piparkooke ei söö, kiitis ja ütles, et olgu see jõululaual ka :-)
Järgi proovitud, väga hää tuli. Tuleks varem valmis teha, iga päevaga läks aina paremaks.
Tasub teha, väga maitsev ka mitte piparkoogi sööjale.
Imehea ja seda ka teisel päeval. Ja kuigi ma pole eriline piparkoogi sõber, siis eile tütrepoolt tehtud kook on mu vaieldamatu lemmik! Kõik maitsed said tasakaalu ja milline aroom oli kodus! Aitäh ja mõnusat jõuluaega!
Tegin ka üle mitme-mitme aasta taas seda pehmet piparkooki. Võtsin siit kommentaaridest veel mõne nipi lisaks - lisasin taignale pisut kakaod ja musti sõstraid. Kõik ilus, kerkis kenasti ja kui koogi ahjust välja võtsin, jäi silma pott võiga.. olin unustanud taignale võid lisada! Aga maitses ikkagi ülihästi! Siit küsimus - mida see või seal taignas koogile juurde annab? Lisaks rammususele. Mahlane, õhuline ja maitsev oli niikuinii.. Järgmine kord teen ainult suuremal plaadil, sest üks koogisööja kurtis, et glasuuri ja koogi vahekord on paigast ära ;)
Küpsetasin jõuludeks, väga maitsev oli! :)
Tegin esimest korda, tuli väga hea välja ja maitses kõigile. Kiire ja lihtne valmistada. Soovitan kindlasti seda retsepti.
Pehme piparkook toorjuustuglasuuriga
Sellest kogusest saad suure ja maitsva talveõhtuse koogi, mis maitseb nii suurtele või väikestele. Toorjuustuglasuur teeb koogi eriti hõrguks, aga ka ilma selle glasuurita on kook mahlane ja mõnus. Võid koogi valmis küpsetada juba päev varem ja järgmisel päeval glasuuriga kaunistada.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.