Norra rahvuslik küpsetis lefse on õhuke ja pehme kartulitainast lameleib, mida süüakse nagu leiba, aga leiged lefsed võib ka riputada üle kaneelisuhkruga, keerata rulli ja pakkuda magusroana. Üha sagedamini pruugitakse lefset samaks otstarbeks nagu mehhiklased kasutavad oma nisutortiljat. Aga kui tortiljasid tuleb kuivamise eest niiske rätikuga kaitsta, siis lefsed püsivad tänu kartulile pehmed ja painduvad ilma mingi lisahooleta.
Sega kaks korda läbi pressi surutud kartulite hulka või, piim ja sool ning lase seista 12-24 tundi jahedas kinnikaetult. Lisa kätega sõtkudes või masinaga töödeldes portsjonite kaupa nii palju jahu, et tekiks tihke ja elastne tainas, mis üldse käte külge ei kleepu.
Jaga tainas 12-16 osaks ja rulli iga tükk võimalikult õhukeseks ümmarguseks kettaks. Õigesti valmistatud taina rullimiseks pole jahu vaja. Kui pead seda siiski lisama, pühi liigne jahu koogi pinnalt enne küpsetamist maha.
Lefsesid küpsetatakse lefse-grillil, kuid sobib ka mittenakkuv pann või malmpann. Pane üks tainaketas kuivale pannile ja küpseta pliidil kõrgel kuumusel või grillelemendi all kummaltki poolt umbes kaks minutit ehk kuni leiva pinnale tekivad mullid ja pruunid plekid.
Retsept ilmus ajakirjas Eesti Naine (September 2003, Maire Suitsu)
Norra kartulileivad 'Lefsed'
Norra rahvuslik küpsetis lefse on õhuke ja pehme kartulitainast lameleib, mida süüakse nagu leiba, aga leiged lefsed võib ka riputada üle kaneelisuhkruga, keerata rulli ja pakkuda magusroana. Üha sagedamini pruugitakse lefset samaks otstarbeks nagu mehhiklased kasutavad oma nisutortiljat. Aga kui tortiljasid tuleb kuivamise eest niiske rätikuga kaitsta, siis lefsed püsivad tänu kartulile pehmed ja painduvad ilma mingi lisahooleta.