Eggs Florentine ehk munad Firenze moodi

à la Florentine viitab kokanduses Firenze stiilis valmistatud roale. Firenze munad on spinatipadjal serveeritud pošeeritud muna hollandi kastmega.

Kogus
kahele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

125 g värskeid spinatilehti

0.25 purustatud küüslauguküünt

1 sl crème fraîche'i

150 g magedat võid

2 munakollast

0.5 sidrunimahla

4 tl punase veini äädikat

4 hästi värsket suurt muna

3 sl hakitud murulauku

Valmistamine

Pese spinat hoolega. Kuumuta potis vesi keemisena, maitsesta soolaga. Blanšeeri spinatit paar minutit, nõruta sõelal. Suru liigne vedelik välja ning haki spinat jämedalt. Pane uuesti pannile, lisa küüslauk ja crème fraîche. Kuumuta tasasel tulel 2 minutit, maitsesta ja pane kõrvale.

Sulata potis või.
Pane munakollased ja sidrunimahl metallkausiga kergelt keeva vee kohale (nn veevanni). Klopi vispliga, kuni segu pakseneb ja saad heleda vahu. Kui vaht kipub tükki minema, lisa veidi keevat vett. Klopi juurde kuum sulavõi aeglase ühtlase nirena. Eemalda seejärel pott tulelt. Maitsesta soola ja pipraga. (nn hollandi kaste).

Kuumuta grillahi.

Kuumuta potis vesi peaaegu keemiseni (st hästi pisikesed mullid). Lisa äärikas ja maitsesta soolaga. Löö munad ükshaaval ettevaatlikult katki ja libista vette. Keeda umbes 4 minutit, nii et munavalge on hüübinud, aga munakollane soe ja pehme. Eemalda upumunad vahukulbiga ja pane köögipaberile nõrguma.

Võta kaks ahjukindlat taldrikut, kuumuta grillahjus minut aega. Siis pane kumbagi taldriku põhjale kiht spinatit, siis 2 upumuna. Tõsta peale hollandi kastet ja pane uuesti 10-30 sekundiks grillahju, kuni kaste kergelt kuldse jume omandab.

Puista peale hakitud murulauku ja serveeri.

Retsept on briti ajalehest Sunday Telegraph (17.9.2003, Eggs Florentine)

LISA KOMMENTAAR