Ahjus küpsetatud tuur

Tuur on väga väärikas kala ning sobib hästi pidulikule pühadelauale.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg jahutatud tuurakala

2 sidrunit

suur punt siledalehist peterselli

mõned suuremad küüslauguküüned

soola ja musta pipart

100 g võid

Valmistamine

Vajadusel puhasta kala sisikonnast, lõpustest ja soomustest.

Loputa tuur jooksva vee all, siis patsuta köögipaberiga kuivaks. Kui kala on väga limane, siis aitab hästi sooja veega loputamine. 

Maitsesta kala seest julgelt soolaga ja lase paarkümmend minutit jahedas maitsestuda. 

Haki samal ajal petersellilehed peeneks (varred hoia alles!). Lõika üks sidrun pikuti pooleks ja seejärel paksemateks viiludeks; teiselt sidrunilt riivi koor spetsiaalse tsitrusekoorijaga või riivi peenelt; sidrun lõika sektoriteks. Koori küüslauguküüned, lõika 1 küüslauk viiludeks, haki ülejäänud. 

Pista petersellivarred ja kooritud sidruni sektorid tuurakala kõhtu ning aseta tuur ahjuplaadile. 

Tee terava kokanoaga tuura kehasse sisselõiked iga 2-3 cm tagant, just tuurale iseloomulike luuplaatide vahele. Riputa sisselõigetesse veidi soola, siis pista iga sisselõike sisse poolik sidruniviil ning 1-2 küüslauguviilu.

Kata kala fooliumiga ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Siis eemalda foolium ning küpseta veel 15 minutit, et kana ja sidruniviilud veidi jumet saaksid. 

Küpsetamise ajal sega toasoe või, riivitud sidrunikoor, hakitud petersell ja küüslauk omavahel, maitsesta soola-pipraga. Serveeri maitsevõid kuuma tuuraga, seda kalalõikudele tõstes, kus see maitsvaks kastmeks sulab. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas MAXIMA I.S.U., pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kaire
postitatud 17.08.2009 11:47

Väga maitsev!