2 kg jahutatud tuurakala
2 sidrunit
suur punt siledalehist peterselli
mõned suuremad küüslauguküüned
soola ja musta pipart
100 g võid
Vajadusel puhasta kala sisikonnast, lõpustest ja soomustest.
Loputa tuur jooksva vee all, siis patsuta köögipaberiga kuivaks. Kui kala on väga limane, siis aitab hästi sooja veega loputamine.
Maitsesta kala seest julgelt soolaga ja lase paarkümmend minutit jahedas maitsestuda.
Haki samal ajal petersellilehed peeneks (varred hoia alles!). Lõika üks sidrun pikuti pooleks ja seejärel paksemateks viiludeks; teiselt sidrunilt riivi koor spetsiaalse tsitrusekoorijaga või riivi peenelt; sidrun lõika sektoriteks. Koori küüslauguküüned, lõika 1 küüslauk viiludeks, haki ülejäänud.
Pista petersellivarred ja kooritud sidruni sektorid tuurakala kõhtu ning aseta tuur ahjuplaadile.
Tee terava kokanoaga tuura kehasse sisselõiked iga 2-3 cm tagant, just tuurale iseloomulike luuplaatide vahele. Riputa sisselõigetesse veidi soola, siis pista iga sisselõike sisse poolik sidruniviil ning 1-2 küüslauguviilu.
Kata kala fooliumiga ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Siis eemalda foolium ning küpseta veel 15 minutit, et kana ja sidruniviilud veidi jumet saaksid.
Küpsetamise ajal sega toasoe või, riivitud sidrunikoor, hakitud petersell ja küüslauk omavahel, maitsesta soola-pipraga. Serveeri maitsevõid kuuma tuuraga, seda kalalõikudele tõstes, kus see maitsvaks kastmeks sulab.
Retsept ilmus ka ajakirjas MAXIMA I.S.U., pildi tegi Juta Kübarsepp.
Ahjus küpsetatud tuur
Tuur on väga väärikas kala ning sobib hästi pidulikule pühadelauale.