2 kg aprikoose
1 dl vett
800 g suhkrut
poole sidruni mahl
Soovi korral:maitse järgi mandlilikööri
Loputa aprikoosid, lõika pooleks ja eemalda kivid. Pane aprikoosid paksupõhjalisse potti, lisa vesi ja suhkur. Kuumuta keemiseni ning keeda aeg-ajalt segades tasasel tulel umbes tund aega, kuni aprikoosid pehmenevad ja moos pakseneb. (Kui tahad veidi hapukamat moosi, lisa sidrunimahla).
Koori pinnale tekkinud vaht, soovi korral lisa maitseks veidi mandlilikööri.
Kalla kuum moos steriliseeritud klaaspurkidesse, täites purgid ääreni. Sule purgid kohe.
Lapsepõlvest saati üks lemmikumaid moose.
Väga hea moos. Minu lemmik.
Kuna ma olen aprikoosifänn siis see oli tõesti hea ja ilus ka silmale vaadata :)
Natuke ehk rumal küsimus, aga kas retseptis on kasutatud tavalist suhkrut? Kui jah, siis kas võib ka moosisuhkrut kasutada ja kui palju siis seda tuleks grammides panna?
Kirsi, meie teeme seda moosi tavalise suhkruga, lihtsalt keedame ettevaatlikult natuke kauem, kuni moos on meelepärase paksusega. Võid ka moosisuhkrut kasutada, aga seda läheks siis ikka 400-500 g kilo aprikooside kohta (puhastatud kaal), lihtsalt keetma peab vähem ja moos jääb paksem.
Väga maitsev moos. Ma järgmine kord tükeldaksin aprikoosid väiksemaks, et tuleks ühtlasem konsistents. Hetkel jäid moosisisse liiga suured tükid, ei tea kas oleksin pidanud kauem keetma?
Väga maitsev moos :) Parajalt paks konsistents, pole liiga magus ega hapu. tegin amarettoga. raili
Mandlilikööriga aprikoosimoos on minu uus lemmik pannkookidega! Pool purki läheb kõhtu nigu niuhti! :) Väga maitsev ka vaniljejäätisega.
Keedis on keedetud ja varastel hommikutundidel ka purkidesse pandud - kuumalt mekkides maitses väga hea. Tekkis vaid küsimus, et millal täpselt Amaretto liköör lisada? Mina panin keemise lõpupoole.
Väga maitsev ja hästi magus.
Mõnusa mõrumandlise maitse saab, kui lisada moosile mõned aprikoosiseemned (st purustatud kivide tuumad). See on Lapsepõlvest meelde jäänud Armeenia sõprade nipp.
Väga mõnus! Kuna eelistan tavaliselt tükivaba/väikeste tükkidega moosi, surusin keetmise lõpul suuremaid tükke puulusikaga puruks. Moos maitseb tervele perele (ja värv on lihtsalt üliilus!)
Me olime perega terve juunikuu Ameerikamaal, seega tuli nüüd kiiresti moose sisse tegema hakata. Täna oli metsmaasikamoosi ja aprikoosimoosi päev. Aprikoose oli pärast puhastamist umbes-täpselt 9 kg ja sellest sain 21 purki moosi (peamiselt pooleliitrised purgid). Amarettot vms ei lisanud sel korral, nii head aprikoosid olid ise :)
Suurepärane retsept aga mandlilikööri asemel sai lisatud Vana Tallinnat ning tulemus lausa vörratu.
Mõnus oranž aprikoosimoos
Üks meie pere lemmikmoosidest :) Kasuta kindlasti maitsvaid ja peaaegu küpseid oranže aprikoose. Kehvadest, imalatest-maitsetutest aprikoosidest maitsvat moosi ei saa!