Mõnus oranž aprikoosimoos

Üks meie pere lemmikmoosidest :) Kasuta kindlasti maitsvaid ja peaaegu küpseid oranže aprikoose. Kehvadest, imalatest-maitsetutest aprikoosidest maitsvat moosi ei saa!

Kogus
1,5 liitrit
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

2 kg aprikoose

1 dl vett

800 g suhkrut

poole sidruni mahl

Soovi korral:

maitse järgi mandlilikööri

Valmistamine

Loputa aprikoosid, lõika pooleks ja eemalda kivid. Pane aprikoosid paksupõhjalisse potti, lisa vesi ja suhkur. Kuumuta keemiseni ning keeda aeg-ajalt segades tasasel tulel umbes tund aega, kuni aprikoosid pehmenevad ja moos pakseneb. (Kui tahad veidi hapukamat moosi, lisa sidrunimahla).

Koori pinnale tekkinud vaht, soovi korral lisa maitseks veidi mandlilikööri.

Kalla kuum moos steriliseeritud klaaspurkidesse, täites purgid ääreni. Sule purgid kohe.

Loe veel:

Pildid tegid Nami-Nami toimetajad Martiina ja Pille.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 15.07.2010 23:39

Lapsepõlvest saati üks lemmikumaid moose.

Tiina
postitatud 30.06.2013 22:04

Väga hea moos. Minu lemmik.

Maire Velber @ FB
postitatud 25.03.2014 13:19

Kuna ma olen aprikoosifänn siis see oli tõesti hea ja ilus ka silmale vaadata :)

Kirsi
postitatud 25.06.2014 21:36

Natuke ehk rumal küsimus, aga kas retseptis on kasutatud tavalist suhkrut? Kui jah, siis kas võib ka moosisuhkrut kasutada ja kui palju siis seda tuleks grammides panna?

Pille
postitatud 26.06.2014 08:43

Kirsi, meie teeme seda moosi tavalise suhkruga, lihtsalt keedame ettevaatlikult natuke kauem, kuni moos on meelepärase paksusega. Võid ka moosisuhkrut kasutada, aga seda läheks siis ikka 400-500 g kilo aprikooside kohta (puhastatud kaal), lihtsalt keetma peab vähem ja moos jääb paksem.

Hexy
postitatud 03.02.2015 11:15

Väga maitsev moos. Ma järgmine kord tükeldaksin aprikoosid väiksemaks, et tuleks ühtlasem konsistents. Hetkel jäid moosisisse liiga suured tükid, ei tea kas oleksin pidanud kauem keetma?

raili 31.7.2009
postitatud 29.06.2015 09:17

Väga maitsev moos :) Parajalt paks konsistents, pole liiga magus ega hapu. tegin amarettoga. raili

Merle 25.8.2010
postitatud 29.06.2015 09:19

Mandlilikööriga aprikoosimoos on minu uus lemmik pannkookidega! Pool purki läheb kõhtu nigu niuhti! :) Väga maitsev ka vaniljejäätisega.

Kuldnokk 14.8.2010
postitatud 29.06.2015 09:21

Keedis on keedetud ja varastel hommikutundidel ka purkidesse pandud - kuumalt mekkides maitses väga hea. Tekkis vaid küsimus, et millal täpselt Amaretto liköör lisada? Mina panin keemise lõpupoole.

ErleS 26.6.2010
postitatud 29.06.2015 09:22

Väga maitsev ja hästi magus.

Evelyn
postitatud 16.08.2015 13:22

Mõnusa mõrumandlise maitse saab, kui lisada moosile mõned aprikoosiseemned (st purustatud kivide tuumad). See on Lapsepõlvest meelde jäänud Armeenia sõprade nipp.

Martiina
postitatud 20.07.2017 11:27

Väga mõnus! Kuna eelistan tavaliselt tükivaba/väikeste tükkidega moosi, surusin keetmise lõpul suuremaid tükke puulusikaga puruks. Moos maitseb tervele perele (ja värv on lihtsalt üliilus!)

Pille
postitatud 01.07.2018 20:38

Me olime perega terve juunikuu Ameerikamaal, seega tuli nüüd kiiresti moose sisse tegema hakata. Täna oli metsmaasikamoosi ja aprikoosimoosi päev. Aprikoose oli pärast puhastamist umbes-täpselt 9 kg ja sellest sain 21 purki moosi (peamiselt pooleliitrised purgid). Amarettot vms ei lisanud sel korral, nii head aprikoosid olid ise :)

Mägedemaalt
postitatud 20.07.2018 19:11

Suurepärane retsept aga mandlilikööri asemel sai lisatud Vana Tallinnat ning tulemus lausa vörratu.