Ful medames ehk fūl on põldubadest valmistatud paksemat sorti määre, mida Egiptuses süüakse hommikusöögilaual pitaleivaga, aga seda võib serveerida ka keedetud muna, tahini, tomati- või küüslaugukastmega, värske sidrunimahlaga, tšillidega jne.
Fūl’i tegemiseks sobivad kõige paremini väikesed ümarad põldoad, mida Egiptuses kutsutakse “fūl ḥammām” nime all. Kui reisile lähete, otsige üles!
Nõruta ja loputa leotatud oad, pane värske veega tulele ja keeda 2-3 tundi, kuni oad on hästi pehmed. Kurna (jäta veidi oakeeduvett alles), tambi kahvli või pudrunuiaga kergelt katki.
Sega juurde sool, oliiviõli, sidrunimahl ja hakitud küüslauk. Sega hoolega läbi - kui segu liiga paks on, siis lisa veidi oakeeduvett.
Tõsta oasegu kaussi, kaunista peterselli ja oliiviõliga.
Nipid ja soovitused:
Serveeri nt keedetud muna sektoritega - selle koguse peale võta 2 keedetud muna ja lõika mõlemad 6 sektoriks. Tõsta ubadele, puista peale hakitud peterselli.
Vabandust, aga see dipp küll kusagile ei kõlvanud - maitses nagu okse ja nägi välja nagu lehmakook. Võib-olla, kui seda teha aedubadest, jääks tulemus parem.
Pille
postitatud 21.09.2015 12:02
Mk - ma võin teate vanadele egiptlastele edastada :)
Egiptuse oamääre ful medames
Ful medames ehk fūl on põldubadest valmistatud paksemat sorti määre, mida Egiptuses süüakse hommikusöögilaual pitaleivaga, aga seda võib serveerida ka keedetud muna, tahini, tomati- või küüslaugukastmega, värske sidrunimahlaga, tšillidega jne. Fūl’i tegemiseks sobivad kõige paremini väikesed ümarad põldoad, mida Egiptuses kutsutakse “fūl ḥammām” nime all. Kui reisile lähete, otsige üles!