Egiptuse oamääre ful medames

Ful medames ehk fūl on põldubadest valmistatud paksemat sorti määre, mida Egiptuses süüakse hommikusöögilaual pitaleivaga, aga seda võib serveerida ka keedetud muna, tahini, tomati- või küüslaugukastmega, värske sidrunimahlaga, tšillidega jne.
Fūl’i tegemiseks sobivad kõige paremini väikesed ümarad põldoad, mida Egiptuses kutsutakse “fūl ḥammām” nime all. Kui reisile lähete, otsige üles!

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

400 g kuivatatud põldube

2-3 küüslauguküünt

3 sl oliiviõli

3-4 sl sidrunimahla

maitse järgi soola

peterselli

Soovi korral:

vürtsköömneid

Cayenne'i pipart

Valmistamine

Pane oad eelmisel õhtul külma vette likku.

Nõruta ja loputa leotatud oad, pane värske veega tulele ja keeda 2-3 tundi, kuni oad on hästi pehmed. Kurna (jäta veidi oakeeduvett alles), tambi kahvli või pudrunuiaga kergelt katki.

Sega juurde sool, oliiviõli, sidrunimahl ja hakitud küüslauk. Sega hoolega läbi - kui segu liiga paks on, siis lisa veidi oakeeduvett.

Tõsta oasegu kaussi, kaunista peterselli ja oliiviõliga.

Nipid ja soovitused:

  • Serveeri nt keedetud muna sektoritega - selle koguse peale võta 2 keedetud muna ja lõika mõlemad 6 sektoriks. Tõsta ubadele, puista peale hakitud peterselli.
  • Vaata ka seda retsepti.

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Mk
postitatud 26.05.2011 12:21

Vabandust, aga see dipp küll kusagile ei kõlvanud - maitses nagu okse ja nägi välja nagu lehmakook. Võib-olla, kui seda teha aedubadest, jääks tulemus parem.

Pille
postitatud 21.09.2015 12:02

Mk - ma võin teate vanadele egiptlastele edastada :)