Pistaatsia ja roosivee Turkish Delight

Lähis-Ida maades ülipopulaarne maiustus, mida türklased kutsuvad 'rahat lokum' ehk kurguleevendaja.

Kogus
36 tk
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.25 dl kooritud pistaatsiapähkleid ja vett nende blanšeerimiseks

3 sl maitsestatama želatiini

6.75 dl külma vett

2.5 dl maisitärklist

7.5 dl granuleeritud suhkrut

5 tl roosivett

1 tilka roosat toiduvärvi soovi korral

0.75 dl tuhksuhkrut pluss veel veidi soovi korral

Valmistamine

Määri 20 cm kandiline koogivorm õliga ning vooderda toidukilega. Määri ka toidukile õliga.
Kuumuta väikeses potis vesi keema, blanšeeri selles pistaatsiapähkleid 3 minutit. Nõruta sõelal, loputa jooksva külma vee all, patsuta kuivaks. Hõõru pistaatsiad käte vahel seni, kuni kest maha tuleb.
Sega väikeses kausis želatiin ja 1,25 dl külma vett, lase paisuda.
Sega teises väikeses kausis 2 sl külma vett ja maisitärklis.
Sega paksupõhjalises 4liitrises potis ülejäänud külm vesi (3,75 dl), suhkur ja roosivesi. Kuumuta mõõdukal tulel keemiseni, kuni suhkur on sulanud.
Lisa želatiini- ja maisitärklisesegu ning keeda mõõdukal tulel 10 minutit pidevalt puulusikaga segades, kuni segu pakseneb.
Lisa pistaatsiad ja toiduvärv, kuumuta segades veel 1 minut.
Kalla segu ettevalmistatud koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Kata koogivorm kergelt kinni ning lase maiustusel umbes 4 tundi jahedas taheneda.
Sõelu 1 sl tuhksuhkrut töölauale. Kummuta 'rahat lokum' lauale, eemalda toidukile. Lõika segu 1.75 cm kuubikuteks. Sõelu peale ülejäänud tuhksuhkur, raputa, et maiustused oleksid ühtlaselt kaetud.
Säilib jahedas pärgamentpaberisse pakitult umbes 2 nädalat. Vahapaberis, toidukiles või õhukindlas karbis hakkavad maiustused "nutma" ja muutuvad kleepjaks.
Vahetult enne serveerimist veereta taas tuhksuhkrus.

Retsept on USA ajakirjast Gourmet (April 1997, Pistachio Rosewater Turkish Delight)
LISA KOMMENTAAR