2 suuri hästi küpset virsikut
1 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
2-3 tilka vanilliekstrakti
Melba kaste:150 g vaarikaid
100-150 g suhkrut
3 sl vett
Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Püreesta keedetud vaarikad koos saadud siirupiga ja ülejäänud vaarikatega kannmikseris ühtlaseks, siis hõõru kaste läbi tiheda sõela.
Kui virsikud on täiesti küpsed, siis tuleb neid vaid blanšeerida. Selleks kuumuta vesi keemiseni, pane virsikud potti ja keeda tasasel tulel 50-60 sekundit. Eemalda vahukulbiga ja kasta jääkülma vette. Eemalda virsikutelt koor, lõika noaga pooleks ja eemalda ettevaatlikult kivi.
Kui virsikud ei ole täiesti küpsed, siis tuleb neid suhkrusiirupis keeta. Pane virsikud potti, kata keeva veega, lisa 120 g suhkrut ja keeda 10-15 minutit, kuni virsikud on pehmed. Lase jahtuda ja libista koor pealt ära.
Vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliekstraktiga tugevaks vahuks.
Serveerimiseks lõika virsikupoolikud veel kord pooleks ja pane magustoidupokaalidesse.
Jaota vahukoor nelja pokaali vahel, peale aseta jäätisepall. Tõsta lusikaga peale vaarikakaste ja serveeri kohe.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Mõnus magustoit, kuigi virsikutega oli veidi muret. Üks oli küpsem kui teine ja sellepärast ei tulnud tal koor nii hästi maha. Keetsin neid umbes kolm minutit.
Virsiku-vaarikadessert (Peach Melba)
Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperidiiva Daam Nellie Melba. Kuulus Savoy hotelli peakokk Auguste Escoffier käis 1894. aastal Londonis Covent Garden kontserdihallis Nellie Melbat vaatamas, kui viimane Wagneri Lohengrini laulis. Järgmisel päeval lõigi Escoffier tuntud 'Peach Melba' nimelise desserdi. Peach Melba't kutsutakse virsiku, vaniljejäätise ja vaarikakastme "täiuslikuks abieluks".