Artišokid šalotivinegretiga

Kogus
kahele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 suurt artišokki (a 400 g)

1 sl valge veini äädikat või sidrunimahla

vett

soola

Vinegrett:

1 kooritud ja hakitud šalottsibul

1 küüslauguküüs

1 sl sinepipulbrit

1 sl kvaliteetset punast veiniäädikat või 5 sl külmpressitud oliiviõli

meresoola ja musta pipart

Valmistamine

1) Esmalt valmista ette artišokid: eemalda umbes 4 paksemat välimist lehte, siis murra-tõmba vars ära. Lõika terava saenoaga umbes 1/4 iga artišoki tipust ära ja viska minema. Lõika kääridega leheotsad ära.

2) Kuumuta soolaga maitsestatud vesi suures potis keemiseni (NB! alumiinium- ja raudpannid ei sobi!!), lisa sidrunimahl või veiniäädikas. Lisa artišokid ja keeda 30-40 minutit tasasel tulel. Artišokid on küpsed, kui välimine leht tõmmates kergest eraldub. Nõruta artišokid, pöörates need pahupidi ja raputades.

(Soovi korral eralda nüüd karvane südamik, kuigi selle võib hiljem lihtsalt söömata jätta.)

3) Valmista vinegrett. Peenesta uhmris meresool, lisa küüslauk ja peenesta püreeks. Lisa sinepipulber, sega ja lisa must pipar. Lisa vähehaaval veiniäädikas. Viimasena lisa hakitud šalottsibul ja oliiviõli, seejärel klopi vispliga ühtlaseks.

4) Serveeri vinegretti pisikeses kausis, kuhu kastad artišokilehti. Laual peaks olema ka veekausike sõrmede loputamiseks, servjetid ja eraldi taldrik minemavisatud artišokilehtede jaoks, ja nuga ja kahvel artišokipõhja söömiseks.

Loe veel:

Retsept pärit Briti koka Delia Smithi veebilehelt (Globe Artichokes with Shallot Vinaigrette)

LISA KOMMENTAAR