25 g pärmi
0.75 dl suhkrut
2 dl jääkülma vett
0.5 tl küpsetuspulbrit
200 g võid
7 dl nisujahu
Täidis:4-5 suuremat õuna või rabarbrit
jahvatatud kaneeli
Kate:5 muna
0.75 dl suhkrut
2.5 dl hapukoort
4 sl kartulitärklist
Pärmi-muretainas:
Hõõru pärm suhkruga vedelaks, vala vähehaaval peale jääkülm vesi ja sega ühtlaseks. Sega jahu soodaga ja lisa ettevaatlikult vaheldumisi võiga pärmisegu hulka. Kui tainas jääb liiga vedel, lisa veel jahu. Pane 10 minutiks külma.
Valmista täidis:
Koori ja tükelda õunad ja sega kaneeliga.
Valmista kate:
Klopi munakollased suhkruga vahule. Lisa hapukoor ja 1/2 kartulijahust. Lisa vahustatud munavalged ja ülejäänud kartulijahu. Sega ühtlaseks.
Valmista kook:
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, vajuta tainas põhja ja äärtele. Vala peale õunatükid ja kalla peale hapukoore-munakate.
Küpseta 200-kraadises ahjus 45 minutit.
Jahtunud koogile puista tuhksuhkrut.
PS Retsept ilmus Pereköögi 2001. a. septembri retseptilisas. Raamatus "100 kooki Pereköögist" on sama kook valmistatud rabarbritega, st rabarbrihooajal asenda õunad 4-5 jämeda rabarbrivarrega.
Pildi tegi LIISI.
Järgisin retsepti, kogused sobisid (ei jäänud vedel).Ainukese täiendusena lisasin taignale tsipake soola (vanaema õpetas, et magusale terake soola ja soolasele nips suhkrut). Aga kook sai niiiiiiiiiiiiiiiiii kohev ja mahlane!!!! Ja kardetavasti saab see kohe otsa!
Vahest peaks seda kooki küpsetama ahju allosas või madalama kraadiga kui 200C? Biskviit küpses ahju keskosas nii kiiresti tumedaks ja katte kohta saab lõppkokkuvõttes öelda pigem kuiv kui mahlane. Kui kook oli ahjus olnud 30 minutit, keerasin ahju välja ja varsti tõstin välja jahtuma. Tooreks ei jäänud.
Tegin sõpradele külakostiks. Küpsetasin ikka 200 kraadi juures, kuigi, tõsi ta on, et mingil hetkel katsin koogi fooliumiga, et kate liiga pruuniks ei läheks. Ja lõpptulemuseks oli ikka mõnus, mahlane õunakook. :) Ka järgmisel päeval väga meklik!
Valmistasin rababriga. Mõnus kodune kook. Hästi kohev ja mahlane.
Rabarberit panin 2 jämedat vart ja ikka oli veidi hapu, aga kui teha vähemaga või hoopis õuntega siis parim, eriti jahtunult!Täna läheb uus plaaditäis ahju :)
Kuna pole öeldud, mitu kommentaari võib üks persoon kirjutada, siis ma muudkui kirjutan. olen seda kooki teinud nii õintega, kui ka rabarberiga. Mõlemad variandid väga head. Lisaks sellele kasutan antud pärmimuretaina retsepti suupistepirukate valmistamiseks (hakkliha- või singi-seenetäidisega). Selle retsepti peale võib iga ilmaga kindel olla, õnnestub alati!
Suure munakatte-kogusega (sh biskviitkattega koogid) kondiitritooteid ei küpsetata MITTE KUNAGI 200°C ahjus! (Pärmitaigna tooteid, nt saiakesi, või 200° ahjus küpsetada) Kõnealuse koogi õige küpsetamistempertuur on 175...185°C. Nõuanne: kui õunad või rabarberid on liiga mahlased ja on oht, et koogi põhi saab liiga nätkse, võite Pärmi-muretaina asetada 200°C ahju 10 minutiks, seejärel võtke ta ahjust välja ja valage peale õunatükid ja kalla peale hapukoore-munakate. JA nüüd KÜPSETA 175...185°C juures 35-45 minutit. Küpsetusaeg sõltub väga paljudest asjaoludest (näiteks ka sellest, kas ahjusisene ventilaator töötab või mitte). Mina soovitan küpsetada ilma ventilaatorita. See tagab ahjus parema niiskuse balansi. PS Kui ahi kipub koogipõhja ära kõrvetama (nt mõned gaasiahjud), soovitan panna ahju põhjale madalapõhjalise (email)kausi, milles on vesi (ca 1l). See hoidab ära selle, et kook põhjast kõrbema ei hakka. Samuti ei muutu kook kuivaks. NB Iga koka esmaülesanne on endale selgeks tehja, kuidas ta ahi töötab ja mis head ja vead tal on. Sellest sõltub väga suurel määral tulemus :)
Gudruni õunakook
Nami-Nami Pille kirjutab: "Gudrun Kochberg on mu õe kunagine klassiõde ja hea sõbranna, nii et kui seda retsepti Pereköögis nägime, tuli kohe katsetada. Väga mõnus ja mahlane kate on, soovitan!"