Sidrunitort beseekattega

Pehme beseekatte ning kreemja sidrunitäidisega nn pisarakook.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Kate:

2 munavalget

1.5 dl tuhksuhkrut

Põhi:

3 muna

1 dl suhkrut

1.5 tl küpsetuspulbrit

1.5 dl nisujahu

100 g sulatatud võid

Täidis:

2 dl vett

1.25 dl suhkrut

2 munakollast

2 sl maisitärklist

sidrunit (4 sl mahla ja 1 sl riivitud koort)

25 g võid

Valmistamine

Vahusta munad ja suhkur. Lisa küpsetuspulbri ja jahu segu ning sulavõi. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud madalasse servasüvendiga koogivormi (läbimõõt 27 cm, vormist välja kummutades jääks koogipõhjale kõrgem serv)*. Küpseta 175-kraadises ahjus 15-20 minutit.
Kummuta kuumakindlale serveerimisalusele.
Pese sidrun kuuma veega, riivi koor. Sega vesi, suhkur, munakollased, maisitärklis ja sidrunimahl potis (NB! pott ei tohi olla alumiiniumist). Kuumuta segades, kuni kissell muutub klaasjaks. Lisa sidrunikoor ja või, sega ühtlaseks.
Vala täidis tordipõhja süvendisse. Lase jahtuda.
Vahusta munavalged ja tuhksuhkur kõvaks vahuks. Määri tordi pinnale.
Pane umbes 3 minutiks 250-kraadisesse ahju, kuni besee värvi muudab.

Loe veel:


Retsept on soome ajakirjast Kodin Kuvalehti (7/1996). Juuresoleva foto saatis kasutaja PilleRiin.

* Lisasin foto servasüvendiga koogivormist (flan tin ingl. k), mida algretseptis on nõutud. Aga võib võtta ka tavalise koogivormi ja tainaservad veidi kõrgemad teha.

LISA KOMMENTAAR

PilleRiin
postitatud 04.10.2008 16:37

sai täna järgi proovitud. kogemus: täidise tegemiseks panen järgmine kord vähem vett ja/või rohkem tärklist. vedel jäi. sidrunimahla panin ka rohkem, arvata nii 5-6spl kokku (silma järgi, pigistasin sidrunist tassi ja siis läbi sõela taignasse, et seemned sinna ei läheks. ja besee on selline pehme besee, pigem sefiiri moodi. see võib muidugi minu kogenematusest selliste asjadega ka olla.

Mari
postitatud 05.10.2008 20:36

NULLVala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud madalasse servasüvendiga koogivormi Mis on servasüvendiga vorm ja kust seda saab? Olen omaarust kesktaseme küpsetaja, aga sellist seadet pole kohanud või ei ole osanud tähele panna :) Kas see on äkki see eemaldatava põhjaga vorm (ma ei mõtle tavalist küljepealt lahtikäivat vormi)? Igatahes ma ei pööranud alguses vormi valikule tähelepanu ja seetõttu panin jahu ca 250 g ja määrisin taigna tavalise vormi põhjale ja tekitasin kõrgemad ääred. Täidis on väga maitsev :)

Helve
postitatud 20.01.2012 18:55

Mari!Retsepti lõpus on kirjas,mis vormiga tegu.Ja koogi pildi kõrval ka pilt sellesamast vormist.

kalli
postitatud 14.01.2015 21:03

Aga siiski kust sai sellise vormi??