1,2 kg marmorjat veiseliha (well-marbled boneless beef chuck)
soola ja musta pipart
2 sl oliiviõli
2 sl võid
2 sibulat
150 g kaalikat
2 sl punasesõstraželeed
5 dl kuiva punast veini
5 dl veisepuljongit
Lõika veiseliha 4 cm tükkideks. Lõika sibul, porgand, varsseller ja kaalikas u 1,25 cm kuubikuteks. Löö küüslauguküüs noaseljaga lapikuks.
Kuumuta suures paksupõhjalises potis 1 sl õli.
Maitsesta jahu soola-pipraga, kasta lihatükid jahusse ja raputa liigne jahu maha. Lisa pool lihakuubikutest potti ning prae mõõdukal kuumusel umbes 3 minutit või kuni lihatükid on alt kenasti pruunistunud.
Siis pruunista lihatükid ka teiselt poolt (u 2 minutit). Tõsta pruunistatud lihatükid kurnlusika abil kõrvale.
Lisa potti ülejäänud õli, prae sarnaselt ka ülejäänud lihatükid (kasta esmalt jahusse, siis pruunista potis). Tõsta liha kõrvale.
Lisa potti või ja lase sel sulada. Lisa potti sibul, porgand, seller ja kaalikas ning hauta aeg-ajalt segades, kuni sibul on pehme (u 7 minutit).
Lisa sõstraželee ja vein, kuumuta tugeval kuumusel keemiseni.
Lisa lihapuljong ja kuumuta keemiseni.
Pane lihatükid uuesti potti (sh lihamahlad, mis on taldrikule kogunenud). Lisa potti ka tüümianioksad, küüslauguküüs ja loorberilehed.
Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega ning lase tasasel tulel umbes 1,5 tundi podiseda või kuni liha on pehme.
Tõsta valmis lihatükid kurnlusika abil kaussi.
Kuumuta potis olevat leent tugeval tulel umbes 10 minutit või kuni alles on u 0,5 liitrit kastet. Pane lihatükid uuesti potti, maitsesta hautis soola-pipraga.
Eemalda tüümianioksad ja loorberilehed.
Retsept siit.
Šoti veiselihahautis
Soti koka Nick Nairni (s. 1959) retsept. Eriti pehme ja maitsva hautise jaoks kasuta marmorjat veiseliha.