Sushiriis

Sumeshi ehk keedetud ja maitsestatud sushiriis. Riis peab olema sushi valmistamise hetkeks täiesti jahtunud, nii et valmista riis varakult.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

225 g jaapani sushi-riisi

3 dl vett

2 sl riisiäädikat

0.75 sl suhkrut

0,5-1 tl soola

Valmistamine

Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista.

Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!

Tõsta pott tulelt ja lase riisil kaane all 10 minutit tõmmata.

Sega riisiäädikas, suhkur ja sool väikeses kausis. Kummuta riis suurde kaussi, vala kuumale riisile peale äädikasegu ja sega õrnalt läbi. Lase riisil jahtuda - soovitatavalt lehvikuga tuult tehes, et jahtumine toimuks kiiremini, kuigi eriti kaval kokk kasutab juuksefööni külma õhuvoogu.

Nipid ja soovitused:

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Sirliiz
postitatud 08.12.2008 17:50

Tegime makisid kurgi, lõhe ja krabipulkadega. Kõige keerulisem protseduur oli minu jaoks riisi keetmine, juhindusin siinsest õpetusest. Ainult selle tundidepikkuse leotamise jätsin vahele, kuna aega polnud.</br> Üks apsakas jooksis ka läbi muidugi, ostetud wasabipulbri segamise ajaks, ütlesid köögikaalu patareid üles. Tunde järgi tehtud pasta sai pisut kangevõitu aga sündis süüa siiski :)

Kus kohas on mainitud nii pikast ajast...
postitatud 28.09.2023 18:03

Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista. Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!

MS
postitatud 03.02.2024 11:10

Ilmselt on arvatud, et kolme-nelja veega tähendab kol-neli tundi veega :)

Aniitram
postitatud 25.08.2010 18:02

Kasutasin justnimelt neid koguseid, kui sushiriisi tegin ja maitse sai imehea! Kindlasti tuleb riisi korralikult loputada ja siis külma vee all seista lasta. Ja keetmise ajal ei tohi kaant tõsta, et aur riisi küpsetas. Riisiäädikat kuumutasin veidi, et sool ja suhkur ära lahustuksid-aga keema ei tohi lasta!

Gerli
postitatud 10.12.2011 15:35

Minul kõrbes riis põhja - juba retsepti lugedes tundus imelik, et segada üldse ei tohi. Järgmisel korral proovin hoopis nii, et kui riis läheb keema, siis segan läbi, lülitan pliidi välja ja jätan riisi 20min kaanealla järelküpsema.

katjuhh
postitatud 14.07.2012 21:18

Mul on sushiriisi retsept, mida olen juba väga-väga kaua kasutanud ning minu sushit on alati teavani kiidetud:</br> 1) Ei pea kasutama sushiriisi, ka Eesti tipprestoranid kasutavad Veski Mati pudruriisi. Olen proovinud ka sushiriisi, kuid see ei anna üldse nii head tulemust.</br> 2) Sõelal külma veega üleloputamisest piisab täiesti. Pärast loputamist tuleks riis 30 min külma vette seisma jätta- terad imavad vett sisse ning muutuvad tunduvalt heledamaks.</br> 3) Nõruta terad, kalla paksupõhjalisse potti ning kalla peale nii palju vett, et terad oleksid HÄSTI NATUKE kaetud, vett peaks põhimõtteliselt riisiga võrdselt olema. </br> 4) Lase riisil maksimumkuumusel keema tõusta, keera kuumus maha, aseta potile kaas peale ning jäta riis 20 min järelvalmima.</br> 5) Eemalda pliidilt, kata pott rätikuga ja kaanega ning lase riisil paarkümmend minutid tõmmata ja jahtuda. Riis peaks jahtuma kehatemperatuurini.</br> 6) Kalla riis suuremasse kaussi ning maitsesta meelepärase koguse riisiveiniäädika, soola ja suhkruga (mina panen alati huupi maitse järgi).</br>

Astra
postitatud 10.03.2024 17:07

Suured tänud! See riisi keetmise viis on väga hea. ????

Kärt
postitatud 29.07.2012 23:28

Tuleb väga hea riis selle retsepti järgi tehes, midagi ei kõrbenud põhja.

einohh
postitatud 11.08.2012 22:24

veski mati riis pole see, õige sushi riis on kasulik

...
postitatud 24.11.2012 11:03

sushi riisi ei tohi pärast kindlasti vee all loputada. Kui vee ja riisi kogused on õiged, siis ei ole mingit vajadust selle järele. Muidu pärast riis ei haaku enam. Ja kui ta isegi pärast loputamist kleepub, siis oled riisi liiga pehmeks keetnud!

siiri
postitatud 24.03.2013 10:09

Kas keegi on teinud ka riisiäädika asemel veiniäädikaga?

Maria
postitatud 10.03.2018 22:40

Õunaäädikaga võib asendada

Triin28
postitatud 06.08.2013 19:42

Alati, kui sushiriisi keetma hakkan, võtan selle retsepti ette. Ma ei tee küll täpselt nende koguste järgi aga tuletan alati keeduaega ja muud meelde. </br>Äädikat lisan alati maitse järgi, sest mulle lihtsalt meeldib selline natukene rohkem maitsestatud riis, kui üldiselt tehakse. </br>Kasutan Veski Mati pudruriisi ja tulemus on väga hea!</br>

marta
postitatud 02.10.2013 23:24

Kui mitme lehe jaoks sellest riisist piisab ?

Silja
postitatud 03.11.2013 14:40

Mina olen teinud nii riisi- kui veiniäädikaga. Vähese maitsestamise puhul vahet ei tähelda.

sigrid
postitatud 05.02.2014 08:20

mul jätkus 5-6 lehe jaoks 225 grammist riisist

Hexy
postitatud 28.04.2014 19:51

Esimest korda katsetasin sushi tegu ja proovisin selle retsepti järgi teha. Ise jäin tulemusega küll rahule.

Martiina
postitatud 15.10.2015 09:20

Väga hea retsept sushiriisi tegemiseks!