225 g jaapani sushi-riisi
3 dl vett
2 sl riisiäädikat
0.75 sl suhkrut
0,5-1 tl soola
Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista.
Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!
Tõsta pott tulelt ja lase riisil kaane all 10 minutit tõmmata.
Sega riisiäädikas, suhkur ja sool väikeses kausis. Kummuta riis suurde kaussi, vala kuumale riisile peale äädikasegu ja sega õrnalt läbi. Lase riisil jahtuda - soovitatavalt lehvikuga tuult tehes, et jahtumine toimuks kiiremini, kuigi eriti kaval kokk kasutab juuksefööni külma õhuvoogu.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Tegime makisid kurgi, lõhe ja krabipulkadega. Kõige keerulisem protseduur oli minu jaoks riisi keetmine, juhindusin siinsest õpetusest. Ainult selle tundidepikkuse leotamise jätsin vahele, kuna aega polnud.</br> Üks apsakas jooksis ka läbi muidugi, ostetud wasabipulbri segamise ajaks, ütlesid köögikaalu patareid üles. Tunde järgi tehtud pasta sai pisut kangevõitu aga sündis süüa siiski :)
Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista. Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!
Ilmselt on arvatud, et kolme-nelja veega tähendab kol-neli tundi veega :)
Kasutasin justnimelt neid koguseid, kui sushiriisi tegin ja maitse sai imehea! Kindlasti tuleb riisi korralikult loputada ja siis külma vee all seista lasta. Ja keetmise ajal ei tohi kaant tõsta, et aur riisi küpsetas. Riisiäädikat kuumutasin veidi, et sool ja suhkur ära lahustuksid-aga keema ei tohi lasta!
Minul kõrbes riis põhja - juba retsepti lugedes tundus imelik, et segada üldse ei tohi. Järgmisel korral proovin hoopis nii, et kui riis läheb keema, siis segan läbi, lülitan pliidi välja ja jätan riisi 20min kaanealla järelküpsema.
Mul on sushiriisi retsept, mida olen juba väga-väga kaua kasutanud ning minu sushit on alati teavani kiidetud:</br> 1) Ei pea kasutama sushiriisi, ka Eesti tipprestoranid kasutavad Veski Mati pudruriisi. Olen proovinud ka sushiriisi, kuid see ei anna üldse nii head tulemust.</br> 2) Sõelal külma veega üleloputamisest piisab täiesti. Pärast loputamist tuleks riis 30 min külma vette seisma jätta- terad imavad vett sisse ning muutuvad tunduvalt heledamaks.</br> 3) Nõruta terad, kalla paksupõhjalisse potti ning kalla peale nii palju vett, et terad oleksid HÄSTI NATUKE kaetud, vett peaks põhimõtteliselt riisiga võrdselt olema. </br> 4) Lase riisil maksimumkuumusel keema tõusta, keera kuumus maha, aseta potile kaas peale ning jäta riis 20 min järelvalmima.</br> 5) Eemalda pliidilt, kata pott rätikuga ja kaanega ning lase riisil paarkümmend minutid tõmmata ja jahtuda. Riis peaks jahtuma kehatemperatuurini.</br> 6) Kalla riis suuremasse kaussi ning maitsesta meelepärase koguse riisiveiniäädika, soola ja suhkruga (mina panen alati huupi maitse järgi).</br>
Suured tänud! See riisi keetmise viis on väga hea. ????
Tuleb väga hea riis selle retsepti järgi tehes, midagi ei kõrbenud põhja.
veski mati riis pole see, õige sushi riis on kasulik
sushi riisi ei tohi pärast kindlasti vee all loputada. Kui vee ja riisi kogused on õiged, siis ei ole mingit vajadust selle järele. Muidu pärast riis ei haaku enam. Ja kui ta isegi pärast loputamist kleepub, siis oled riisi liiga pehmeks keetnud!
Kas keegi on teinud ka riisiäädika asemel veiniäädikaga?
Õunaäädikaga võib asendada
Alati, kui sushiriisi keetma hakkan, võtan selle retsepti ette. Ma ei tee küll täpselt nende koguste järgi aga tuletan alati keeduaega ja muud meelde. </br>Äädikat lisan alati maitse järgi, sest mulle lihtsalt meeldib selline natukene rohkem maitsestatud riis, kui üldiselt tehakse. </br>Kasutan Veski Mati pudruriisi ja tulemus on väga hea!</br>
Kui mitme lehe jaoks sellest riisist piisab ?
Mina olen teinud nii riisi- kui veiniäädikaga. Vähese maitsestamise puhul vahet ei tähelda.
mul jätkus 5-6 lehe jaoks 225 grammist riisist
Esimest korda katsetasin sushi tegu ja proovisin selle retsepti järgi teha. Ise jäin tulemusega küll rahule.
Väga hea retsept sushiriisi tegemiseks!
Sushiriis
Sumeshi ehk keedetud ja maitsestatud sushiriis. Riis peab olema sushi valmistamise hetkeks täiesti jahtunud, nii et valmista riis varakult.