Mõnus meetort (медовик)

Mesiste keedutainakihtide vahel on hapukoorekreem. Kook tuleks valmistada serveerimisele eelneval päeval, et kihid jõuaksid pehmeneda.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Keedutainas:

200 g võid

170 g suhkrut (2 dl)

4 sl mett

4 muna

400 g nisujahu

3 tl söögisoodat

0.5 tl soola

Hapukoorekreem:

1 kg paksemat hapukoort

50-85 g suhkrut (kuni 1 dl)

sidrunimahla

Valmistamine

Kuumuta paksupõhjalises potis tasasel tulel või ja lase sulada. Tõsta pott tulelt, sega juurde suhkur ja mesi. Lisa pidevalt segades kergelt lahtiklopitud munad.

Sega 300 g jahu, sooda ja sool, sõelu massi sisse, sega korralikult. Lisa ülejäänud jahu seni, kuni saad ühtlaselt läikiva paksema taina. 

Jahuta tainas maha ning jaga viide (5) ossa küpsetuspaberite peale. Rulli laiali õhukesteks ristkülikuteks.

Küpseta kõik põhjad eraldi 200-kraadises ahjus kuldpruuniks (umbes 7 minutit; mida tumedamaks küpsetad, seda tugevam jääb mee maitse).

NB! Lõika kihtide servad kohe peale ahjust väljavõtmist sirgeks ja tordivaagna suurusele vastavaks, sest pärast jahtumist muutuvad lehed rabedateks. Servadest tee puru, millega katad koogi küljed ja raputad peale.

Enne koogi kokkupanemist peavad olema põhjad jahtunud.

Sega kihtide vahele hapukoorekreemi, peale ja servadele puista koogipuru.

Hoia enne serveerimist vähemalt 12 tundi jahedas.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare  Sova.

LISA KOMMENTAAR

meek00k
postitatud 13.07.2005 18:56

hea kook

mette
postitatud 09.05.2006 13:20

nämm-nämm-nämm ! :)

Mann
postitatud 29.11.2009 10:47

Täiesti tore lollikindel retsept ja nõnna hästi rulluvat tainast pole kohe jupp aega kohanud. Rullisin küll plaadid imeõhukeseks, kuid kerkisid hoogsalt teised. Ja meest mul oli vaid lavendlioma kodus, kuid mulle tundub, et kastaniomaga jääks mõnusam, või siis salveimesi. Aga see kook on täiesti arutult hea. Vaid üks lastest leidis, et oleks võinud kondentspiim vahel olla, et ikka magusalaks oleks magusalaks.

Mann
postitatud 14.09.2015 10:01

Pilt ka:

zoozi
postitatud 18.04.2010 01:50

Meie peres korduvalt kasutusel olev retsept.Imehea!

Kaare
postitatud 14.09.2015 20:31

Väga maitsev. Tegin ümmarguse, tuli suur 26 cm läbimõõduga tort. Tainas on päris pehme, voolav, isegi pärast külmkapis jahtumist. Mina panin tainaportsu küpsetuspaberile, puistasin mõnuga jahu peale ja rullisin õhukeseks. Nii õnnestus rullimine hästi.

Mesinik
postitatud 06.11.2018 23:30

Retseptis on ilmselgelt jahu liiga vähe ja soodat liiga palju meekoogi jaoks. Taigna võib selle jahukogusega valada küpsetuspaberile ja rullida ei ole seal midagi. Soodakogus kergitas õhukeseks rullitud põhjad nii paksuks et põhimõtteliselt oli lõpptulemus mesine biskviitkook.

Kreebi
postitatud 21.04.2020 14:47

Hea kook. Ajamahukas, aga väga hea. Sobib ka minusugusele meepõlgurile :D Külaliste seas oli väga menukas ja sai ruttu otsa. Tegin päris esimest korda ja õnnestus, täpselt retsepti järgides, suurepäraselt.

Kreebi
postitatud 21.04.2020 14:49

Pilt ka :)

Taigen
postitatud 29.04.2021 19:03

Miks mu taigen selline jäi? Kasutasin suhkru asemel Huxolit, muu on sama.

Taigen
postitatud 29.04.2021 19:04

Rullida suht võimatu :/

10aastane Enely
postitatud 05.07.2022 11:01

Kook oli hea aga liiga kuiv peab piima peale jooma????

Andi
postitatud 06.11.2023 19:59

Kas kreemi kuidagi paksemaks ei saa teha, kui näiteks kasutada tuhksuhkrud või zelatiini. Sest meekoogi peale jääb püsima nii õhuke kiht, et põhimõtteliselt vaid pool kogust kreemi saab kasutada.