200 g võid
170 g suhkrut (2 dl)
4 sl mett
4 muna
400 g nisujahu
3 tl söögisoodat
0.5 tl soola
Hapukoorekreem:1 kg paksemat hapukoort
50-85 g suhkrut (kuni 1 dl)
Kuumuta paksupõhjalises potis tasasel tulel või ja lase sulada. Tõsta pott tulelt, sega juurde suhkur ja mesi. Lisa pidevalt segades kergelt lahtiklopitud munad.
Sega 300 g jahu, sooda ja sool, sõelu massi sisse, sega korralikult. Lisa ülejäänud jahu seni, kuni saad ühtlaselt läikiva paksema taina.
Jahuta tainas maha ning jaga viide (5) ossa küpsetuspaberite peale. Rulli laiali õhukesteks ristkülikuteks.
Küpseta kõik põhjad eraldi 200-kraadises ahjus kuldpruuniks (umbes 7 minutit; mida tumedamaks küpsetad, seda tugevam jääb mee maitse).
NB! Lõika kihtide servad kohe peale ahjust väljavõtmist sirgeks ja tordivaagna suurusele vastavaks, sest pärast jahtumist muutuvad lehed rabedateks. Servadest tee puru, millega katad koogi küljed ja raputad peale.
Enne koogi kokkupanemist peavad olema põhjad jahtunud.
Sega kihtide vahele hapukoorekreemi, peale ja servadele puista koogipuru.
Hoia enne serveerimist vähemalt 12 tundi jahedas.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
hea kook
nämm-nämm-nämm ! :)
Täiesti tore lollikindel retsept ja nõnna hästi rulluvat tainast pole kohe jupp aega kohanud. Rullisin küll plaadid imeõhukeseks, kuid kerkisid hoogsalt teised. Ja meest mul oli vaid lavendlioma kodus, kuid mulle tundub, et kastaniomaga jääks mõnusam, või siis salveimesi. Aga see kook on täiesti arutult hea. Vaid üks lastest leidis, et oleks võinud kondentspiim vahel olla, et ikka magusalaks oleks magusalaks.
Meie peres korduvalt kasutusel olev retsept.Imehea!
Väga maitsev. Tegin ümmarguse, tuli suur 26 cm läbimõõduga tort. Tainas on päris pehme, voolav, isegi pärast külmkapis jahtumist. Mina panin tainaportsu küpsetuspaberile, puistasin mõnuga jahu peale ja rullisin õhukeseks. Nii õnnestus rullimine hästi.
Retseptis on ilmselgelt jahu liiga vähe ja soodat liiga palju meekoogi jaoks. Taigna võib selle jahukogusega valada küpsetuspaberile ja rullida ei ole seal midagi. Soodakogus kergitas õhukeseks rullitud põhjad nii paksuks et põhimõtteliselt oli lõpptulemus mesine biskviitkook.
Hea kook. Ajamahukas, aga väga hea. Sobib ka minusugusele meepõlgurile :D Külaliste seas oli väga menukas ja sai ruttu otsa. Tegin päris esimest korda ja õnnestus, täpselt retsepti järgides, suurepäraselt.
Pilt ka :)
Miks mu taigen selline jäi? Kasutasin suhkru asemel Huxolit, muu on sama.
Rullida suht võimatu :/
Kook oli hea aga liiga kuiv peab piima peale jooma????
Kas kreemi kuidagi paksemaks ei saa teha, kui näiteks kasutada tuhksuhkrud või zelatiini. Sest meekoogi peale jääb püsima nii õhuke kiht, et põhimõtteliselt vaid pool kogust kreemi saab kasutada.
Mõnus meetort (медовик)
Mesiste keedutainakihtide vahel on hapukoorekreem. Kook tuleks valmistada serveerimisele eelneval päeval, et kihid jõuaksid pehmeneda.