Muikkukukko

Kalakukko on Soome traditsiooniline kalapirukas, mis siin on tehtud rääbistest (seega on nimeks muikkukukko). Kalakukko on pärit Savo piirkonnast, "pealinnaks" on Kuopio.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

4 dl vett

2 tl soola

3 dl nisujahu

3 dl rukkijahu

2 dl rukkikliisid

Täidis:

1,5 kg värskeid rääbiseid

250 g rasvast sealiha (nt küljetükk)

2 tl soola

Määrimiseks:

2 sl võid

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Mõõda vesi ja sool kaussi, siis lisa jahud ja sõtku sitke tainas. Tõsta tainas kergelt jahusele tööpinnale ja rulli umbes 5 mm paksuseks kettaks (servadest võid veidi õhemaks rullida, keskelt jäta paksemaks).

Tõsta tainaplaat küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Roogi rääbised - ehk lõika ära pead ja eemalda sisikond (puhastatud kala peaks olema umbes 1 kg). Laota roogitud rääbised ja sealihalõigud kihiti tainaplaadi keskele, vahepeal maitsesta soolaga. Pintselda tainaservad veega, siis tõsta tainaservad üle täidise, nii et see oleks korralikult kaetud. Suru "õmblused" korralikult kokku. 

Tõsta pirukas ümber, nii et õmblus jääb allapoole, vormi pirukas kenaks pätsiks. Puista peale veidi rukkijahu.

Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Siis võta korraks ahjust välja, alanda ahju kuumus 150C.

Määri pirukas pealt võiga. Siis mässi küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumisse. Küpseta seejärel 150-kraadises ahjus 3-4 tundi või kuni kalarootsud on täiesti pehmed. 

Võta ahjust välja ja lõika kalapirukal "kaas" pealt lahti. Serveeri külma piima või külma õllega. 

Nipid ja soovitused:

  • Sealiha võib olla nii soolaliha (nt soolapeekonilõigud) kui ka värske (soolamata peekonilõigud). Kui kasutad soolaliha, siis maitsesta täidist tagasihoidlikumalt. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit. Siit näed soomekeelset videot, kus valmistatakse rääbisepirukat.

LISA KOMMENTAAR