4 dl vett
2 tl soola
3 dl nisujahu
3 dl rukkijahu
2 dl rukkikliisid
Täidis:1,5 kg värskeid rääbiseid
250 g rasvast sealiha (nt küljetükk)
2 tl soola
Määrimiseks:2 sl võid
Valmista esmalt tainas. Mõõda vesi ja sool kaussi, siis lisa jahud ja sõtku sitke tainas. Tõsta tainas kergelt jahusele tööpinnale ja rulli umbes 5 mm paksuseks kettaks (servadest võid veidi õhemaks rullida, keskelt jäta paksemaks).
Tõsta tainaplaat küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Roogi rääbised - ehk lõika ära pead ja eemalda sisikond (puhastatud kala peaks olema umbes 1 kg). Laota roogitud rääbised ja sealihalõigud kihiti tainaplaadi keskele, vahepeal maitsesta soolaga. Pintselda tainaservad veega, siis tõsta tainaservad üle täidise, nii et see oleks korralikult kaetud. Suru "õmblused" korralikult kokku.
Tõsta pirukas ümber, nii et õmblus jääb allapoole, vormi pirukas kenaks pätsiks. Puista peale veidi rukkijahu.
Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Siis võta korraks ahjust välja, alanda ahju kuumus 150C.
Määri pirukas pealt võiga. Siis mässi küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumisse. Küpseta seejärel 150-kraadises ahjus 3-4 tundi või kuni kalarootsud on täiesti pehmed.
Võta ahjust välja ja lõika kalapirukal "kaas" pealt lahti. Serveeri külma piima või külma õllega.
Retsept mugandatud siit. Siit näed soomekeelset videot, kus valmistatakse rääbisepirukat.
Muikkukukko
Kalakukko on Soome traditsiooniline kalapirukas, mis siin on tehtud rääbistest (seega on nimeks muikkukukko). Kalakukko on pärit Savo piirkonnast, "pealinnaks" on Kuopio.