200 g valget šokolaadi
85 g võid
35 g ehk 6 sl matcha tee pulbrit
120 ml täispiima
6 suurt muna
150 g suhkrut
40 g 00-tüüpi eriti peene jahvatusega nisujahu
0,25 tl peenikest soola
Kuumuta ahi 180ºC.
Määri 24 või 26 cm läbimõõduga koogivorm hoolikalt võiga või vooderda küpsetuspaberiga.
Murra valge šokolaad tükkideks ja sulata koos võiga hästi tasasel tulel VÕI mikrolaineahjus VÕI vesivannis (soovituslik, sest siis on väiksem risk, et šokolaad üle kuumeneb).
Kui šokolaad ja või on sulanud, siis sega ühtlaseks ja sega seejärel juurde matcha. Sega ühtlaseks.
Sega juurde piim, sega ühtlaseks.
Eralda munavalged ja munakollased.
Vahusta munavalged 75 g suhkruga tugevaks ja kohevaks vahuks. Selleks mikserda munavalgeid alguses veidi aeglasemalt, siis hakka kiiremini mikserdama, lisades jaokaupa suhkru.
Teises kausis vispelda/mikserda munakollased 75 g suhkruga heledaks kohevaks vahuks.
Siis sega matcha-või-šokolaadisegu munakollasevahu hulka.
Sõelu munakollase-matcha segu hulka jahu ja lisa sool, sega õrnalt läbi. Väldi üleliigset segamist!
Siis sega hulka esmalt u kolmandik munavalgevahust, seejärel hästi õrnalt ülejäänud munavalgevaht.
Kalla tainas vormi, silu pealt ühtlaseks.
Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit. Siis vähenda kuumus 160ºC ja jätka küpsetamist 20 minutit.
Kook on valmis, kui see keskelt veel veidi tudiseb. Küpsust pole mõtet puutikuga kontrollida, sest kook on alguses seest väga niiske ja mahlane.
Võta kook ahjust välja ja lase metallrestil täielikult jahtuda (umbes 4 tundi).
Siis võid kooki serveerida või pane järgmise päevani külmkappi. Pildil olev kook on küpsetatud serveerimisele eelmisel õhtul.
Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Matcha ja valge šokolaadi kook
Küpseta see jaapanihõnguline šokolaadikook (抹茶ガトーショコラ) eelmisel päeval, siis jõuab see kenasti taheneda.