2 puhastatud küülikut (võimaluse korral koos neerude ja maksaga)
3/4 pudelit punast veini
2 pokaalitäit vett
2 hakitud sibulat
4 kooritud ja noaga lapikuks vajutatud küüslauguküünt
8-10 loorberilehte
400 g konservitud ploomtomateid või purustatud tomateid
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
2 viilutatud porgandit
6-8 kooritud ja tükeldatud kartulit
soola ja musta pipart
paar sörtsu oliiviõli
Tükelda küülik (vt viidet allpool). Pane küülikutükid kaussi, lisa vein, küüslauk ja loorberilehed. Lase vähemalt 1-2 tundi, võimaluse korral kuni järgmise päevani jahedas maitsestuda. Selleks kata kauss kinni ja pane külmkappi.
Hautise valmistamiseks võta küülikutükid marinaadist välja ja raput kuivemaks.
Kuumuta oliiviõli suurel kuumusel paksupõhjalises haudepotis. Pruunista küülikutükid kergelt õlis mõlemalt poolt. Tõsta kõrvale.
Alanda kuumust, siis lisa sibul ja mõned värsked loorberilehed. Hauta umbes 5-6 minutit, siis lisa küüslauk ja prae veel minut aega.
Lisa tomatikonserv, tõsta kuumust. Kuumuta umbes 5 minutit, sega sel ajal paar korda.
Siis lisa veinimarinaad ja kuumuta keemiseni.
Pane pruunistatud küülikutükid uuesti potti. Vajadusel lisa vett - leem peaks napilt lihatükid katma. Kata pott kaanega, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ja lase tasakesi podiseda.
Peale pooletunnist podisemist lisa potti porgandid, kartulid ja tomatipasta. Raputa potti kergelt, kuni köögiviljad on leeme sisse vajunud. Kata pott uuesti kaanega ja lase veel 30 minutit haududa.
Siis eemalda kaas ja lase roal ilma kaaneta veel 15-30 minutit podiseda või kuni küülik on pehme, köögiviljad küpsed ja kaste veidi paksenenud.
Serveeri fenkoliseemnete ja oliiviõliga röstitud kartulitega VÕI tavalise kartulipudruga. Pehmet nisuleiba võib ka kõrvale pakkuda.
Retsept mugandatud siit.
Stuffat tal-Fenek
Stuffat tal-Fenek on Malta rahvusroog. Tegemist on aeglaselt hautatud küülikuga, millele annavad maitset vein, tomatid, küüslauk, loorber, nelk, sool-pipar ja köögiviljad.
Mõnikord serveeritakse seda rooga kahes jaoks - esimese käigu tarbeks kallatakse hautisleem makaronidele, pearoana serveeritakse küülikut ja köögivilju :)