500 ml täispiima
70 g suhkrut
1,5 sl maisitärklist
Lisaks:4 sl vaarikamoosi
1 pakk keelekese küpsiseid (Savoiardi)
120 ml vaarikalikööri (nt Chambord)
500 g vaarikaid
400 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
peotäis mandlilaaste kergelt röstituna
Valmista esmalt vanillikreem.
Kalla piim potti. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kaabi seemned välja ja pane nii seemned kui ka vanillikaun piima sisse. Kuumuta peaaegu keemiseni.
Samal ajal vahusta munakollased, suhkur ja maisitärklis kausis omavahel. Siis nirista peene joana hulka kuum piim, segu hoolega puulusikaga segades.
Kalla kõik uuesti potti ning kuumuta tasasel või keskmisest veidi madalamal tulel pidevalt segades, kuni vanillikreem pakseneb.
Kalla kaussi läbi sõela (kui peaks olema tükikesi kastmes, siis saad need kätte). Kata pealispind toidukilega, siis lase jahtuda ja pane seejärel külmkappi.
Kausitordi (trifle) kokkupanek:
Vahusta rõõsk koor lusikatäie vanillisuhkruga tugevatipuliseks, aga pehmeks vahuks.
Võta kõrgete äärtega klaaskaussi (läbimõõt u 20 cm), määri selle põhja vaarikamoosi.
Siis laota peale pooled keelekese küpsisteks ning piserda peale pool vaarikaliköörist. Puista peale pooled vaarikatest.
Siis tõsta peale pool vanillikreemist, sellele tõsta pool vahukoorest.
Siis ülejäänud keelekese küpsised, vaarikaliköör, vaarikad, vanillikreem ja peale vahukoor (läbi pritskoti saab ilusa tulemuse). Puista peale röstitud mandlilaastud ja mõned vaarikad.
Hoia serveerimiseni jahedas.
Pildi tegi Ilse Metsamaa.
Vaarika-kausitort jõululauale
Briti toidukirjutaja Tom Parker Bowlesi jõuludessert (Christmas trifle).