225 g punaseid kuivatatud ube või 450 g konservitud ube
6-9 dl vett
1 tl soola
1 tl õli
100 g paksemat kookospiima
0.5 tl purustatud musta pipart
2 viilutatud talisibulat
1 värske tüümianioks
1 terve Scotch bonnet tšilli või muu tšilli
450 g riisi
Kui kasutad kuivatatud ube, siis pane need eelmisel õhtul vette ligunema.
Kurna oad ja pane küüslauguga potti. Lisa niipalju vett, et ubadel oleks 5 cm veekiht. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta tasasel tulel umbes tund aega, kuni oad on pehmed. Lisa sool.
Kui kasutatud konservitud ube, siis kurna oad ja pane koos purustatud küüslauguga potti. Lisa 6 dl vett ja maitsesta soolaga. Kuumuta keskmisel tulel keemiseni.
Lisa õli, kookospiim, pipar, talisibulad, aed-liivatee ja terve tšillipipar.
Sega juurde riis ja kuumuta uuesti keemiseni. Vajadusel lisa veidi vett.
Alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta tasakesi umbes 20 minutit, kuni riis on pehme ja vedelik on imendunud.
Eemalda tšillipipar, sega riis kahvliga õhuliseks ja serveeri kuumutatud taldrikul.
Retsept on Dorinda Hafneri raamatust "Tastes of Britain" (1998, Jamaican Rice and Peas)
Jamaika riis ubadega
See roog on Jamaikal tuntud kui rice'n'peas, kuigi herneste asemel sisaldab roog hoopis punaseid ube.