Dulse-karask

Dulse on punavetikas, mis annab sellele (spelta)nisukaraskile tugeva umami-maitse. Iirlased lisasid seda karaski ja leibade sisse.

Kogus
1 karask
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2 sl dulse punavetika helbeid

900 g speltanisujahu või tavalist nisujahu

1,5 tl söögisoodat

0,25 tl soola

350 ml hapupiima või petti

300 ml vett

Valmistamine

Kuumuta ahi 200°C. Määri ahjuplaat kergelt võiga ja puista üle jahuga. 

Pane vetikahelbed 10 minutiks vähese veega likku, siis pigista kuivaks. 

Sõelu jahu, sooda ja sool suurde kaussi.

Pane vetikahelbed hapupiima/peti ja vee hulka. Tee kuivainete keskele süvend, kalla vedelik vähehaaval keskele ja sega jahuseguga. Sega tainas ühtlaseks, aga sega nii vähe, kui võimalik. Vajadusel lisa veel vett. 

Kui tainas on pehme ja ühtlane, siis kummuta ahjuplaadile ja vormi ümmarguseks karaskiks. Lõika terava noaga sügav rist keskele. 

Pane karask ahju ja küpseta 45-50 minutit või kuni karask on pealt kuldpruun ja karask küpsenud. 

Võta karask ahjust välja ja koputa vastu põhja - kui see kumiseb, on karask küps. Kui ei kumise, pane veel ahju. 

Lase metallrestil jahtuda. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR