Pumpulikakku

Pumpulikakku ehk puuvillakook maitseb nii magustoiduks kui ka kohvi- või teelauale. See retsept on Soome presidendi suveresidentsi köögist, oli Soomes eriti populaarne 1950ndatel. Kook on gluteenivaba.

Kogus
16 koogiviilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

3 muna (L)

240 g ehk 275 ml suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1,5 tl vanillisuhkrut

250 g ehk 4 dl kartulitärklist

250 g võid

Valmistamine

Kuumuta ahi 180C.

Löö munad ükshaaval kaussi, lisa suhkur. Vispelda kohevaks heledaks vahuks.

Sega kuivained teises kausis omavahel, siis sõelu õrnalt munavahu hulka.

Määri koogivorm - ideaalis rõngasvorm - võiga. 

Sulata või potis ja kuumuta keemiseni, siis sega tulikuumalt peene joana ülejäänud taina hulka.

Kalla tainas vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus u 50 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui see puhtaks jääb, on kook valmis. 

Lase koogil vähemalt 30 minutit jahtuda, siis lõika viiludeks. 

Soovi korral sõelu valmis koogile tuhksuhkrut. 

Nipid ja soovitused:

  • Kooki võib küpsetada ka teisiti - Soome Valio lehel on täpselt samade koostisainetega kook, aga esmalt vahustatakse toasoe pehme või suhkruga, siis lisatakse ükshaaval munad ja ülejäänud ained. Vt siit.

Retsept siit ja siit. Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR