Ebaküdooniavõie

Brittide armastatud "lemon curd" kreemist inspireeritud võie põhjamaise sidruni ehk ebaküdooniaga.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g ebaküdooniaid (puhastatud kaal)

3 suurt muna

150 g suhkrut

100 g toasooja võid

Valmistamine

Pese ebaküdooniad korralikutl, siis lõika neljaks ja eemalda seemnekojad. Auruta kuuma vee kohale asetatud restil, kuni ebaküdooniad on täiesti pehmed. Siis püreesta saumikseriga. 

Kuumuta väikeses potis 2-3 cm vett keemiseni.

Sega kuumakindlas kausis munad, suhkur ja 100 g ebaküdooniapüreed. Tõsta kauss kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta keskmisel kuumusel, vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes 10 minutit; kui Sul on suhkrutermomeeter, siis peaks segu temperatuur olema 71-72 kraadi).

Tõsta pott tulelt, vajadusel kurna segu läbi tiheda sõela. Klopi juurde toasoojad võikuubikud. Tõsta pott tulelt ja kalla ebaküdooniavõie steriliseeritud purki(desse).

Säilib jahedas paar nädalat.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kuumus on liiga tugev, võib muna tükki minna. Kui kuumus on liiga madal, siis ei toimu paksenemist (selle vastu aitab vee temperatuuri tõstmine :))
  • Mõned allikad soovitavad jahutada segu 65 kraadini enne toasooja või lisamist - siis olla tulemuseks eriti kreemjas ja maitsev võie.

Loe veel:

Retsepti koostas Nami-Nami perenaine Pille Petersoo, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 01.11.2023 20:56

Tõeline hitt 2023. aasta sügisel - tegin seda teles, koolitustel Raplas ja Viimsis, kodus mitu korda niisama, külla külakostiks. Imemaitsev!

Merx
postitatud 11.12.2023 17:37

Isver, kui maitsev! Ma sõin lihtsalt lusikaga otse purgist :D