30 g kuivatatud seeni - nt
kuivatatud kukeseeni
2+1 pritsimata sidrunit
15 g võid
2,5 dl mahedamaitselist õli
2 toasooja munakollast
helbesoola ja musta pipart
Serveerimiseks:kartulikrõpse või aedviljakange
Kalla keev vesi kuivatatud seentele ning lase 30 minutit pehmeneda.
Kuumuta grillpann hästi tuliseks, pea suitsemiseni. Lõika sidrunid pooleks, grilli need pannil, lõikepind vastu panni. Tõsta kõrvale.
Kui seened on pehmenenud, siis nõruta need hoolega.
Koori küüslauguküüned, vajuta noaseljaga lapikuks.
Sulata või väikeses potis, lisa kuivaks pigistatud seened ja muljutud küüslauk. Kuumuta, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud ja seened kergelt pruunistunud. Jälgi, et küüslauk ei kõrbeks!
Kalla peale õli, keera tuli kinni ning lase seenesegul 1,5 tundi toatemperatuuril maitsestuda.
Võta seened õlist välja, pigista võimalikult palju õli potti tagasi (õli hoia alles, sest just seda õli kasutad majoneeskastme tegemiseks; küüslauku ei lähe enam vaja, kasuta seda mujal soovi korral).
Haki seened üsna peeneks.
Vispelda munakollased koos grillitud sidrunitest pressitud mahlaga kreemjaks ja kohevaks. Vispelda lusikatäie haaval juurde seene-küüslauguõli, kuni saad ühtlase kreemja majoneeskastme. Kui kogu õli on kastmesse vispeldatud, sega juurde hakitud seened.
Pigista juurde vajadusel veel sidrunimahla, maitsesta soola-pipraga.
Retsept siit.
Seene-sidrunidipp
Majoneeskaste/dipp, millele annavad põneva maitse kuivatatud seened ja grillitud sidruni mahl.