Seene-sidrunidipp

Majoneeskaste/dipp, millele annavad põneva maitse kuivatatud seened ja grillitud sidruni mahl.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

30 g kuivatatud seeni - nt

kuivatatud kukeseeni

2+1 pritsimata sidrunit

1 küüslauguküüs

15 g võid

2,5 dl mahedamaitselist õli

2 toasooja munakollast

helbesoola ja musta pipart

Serveerimiseks:

kartulikrõpse või aedviljakange

Valmistamine

Kalla keev vesi kuivatatud seentele ning lase 30 minutit pehmeneda. 

Kuumuta grillpann hästi tuliseks, pea suitsemiseni. Lõika sidrunid pooleks, grilli need pannil, lõikepind vastu panni. Tõsta kõrvale. 

Kui seened on pehmenenud, siis nõruta need hoolega.

Koori küüslauguküüned, vajuta noaseljaga lapikuks. 

Sulata või väikeses potis, lisa kuivaks pigistatud seened ja muljutud küüslauk. Kuumuta, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud ja seened kergelt pruunistunud. Jälgi, et küüslauk ei kõrbeks!

Kalla peale õli, keera tuli kinni ning lase seenesegul 1,5 tundi toatemperatuuril maitsestuda. 

Võta seened õlist välja, pigista võimalikult palju õli potti tagasi (õli hoia alles, sest just seda õli kasutad majoneeskastme tegemiseks; küüslauku ei lähe enam vaja, kasuta seda mujal soovi korral).

Haki seened üsna peeneks. 

Vispelda munakollased koos grillitud sidrunitest pressitud mahlaga kreemjaks ja kohevaks. Vispelda lusikatäie haaval juurde seene-küüslauguõli, kuni saad ühtlase kreemja majoneeskastme. Kui kogu õli on kastmesse vispeldatud, sega juurde hakitud seened. 

Pigista juurde vajadusel veel sidrunimahla, maitsesta soola-pipraga. 

Kasutamine:

  • Serveeri dipikastmena, näiteks kartulikrõpsude ja/või köögiviljakangidega. 
  • Määri õhuke kiht röstsaiale ja pane peale vinnutatud sinki (nt Parma sink)

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR