175 g hästi pehmet toasooja võid
175 g peeneteralist suhkrut
3 muna
50 g mandlijahu
140 g isekerkivat nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl mandliessentsi
roosat toiduvärvi (nt Dr Oetker geelvärvi "Hot pink")
Lisaks:100 g aprikoosimoosi
500 g valget martsipani
Kuumuta ahi 180C (pöördõhuga 160).
Kui sul spetsiaalset battenbergi koogivormi pole, siis võta 20 cm kandiline koogivorm ning tee topeltfooliumist keskele vahesein. Siis vooderda kumbki pool küpsetuspaberiga.
Pane koogiained (v.a. toiduvärv) suurde segamiskaussi ning mikserda ühtlaseks. Kalla pool tainast koogivormi ühe poole sisse.
Sega toiduvärv ülejäänud taina hulka ning kalla roosa tainas teisele poole vormi.
Küpseta 25-30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. Lase 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta metallrestile lõplikult jahtuma.
Pane jahtunud koogid lõikelauale ja trimmi noaga nii, et saad täiesti sirged servad. Lõika mõlemad koogid pikuti pooleks, nii et saad 2 roosat ja 2 heledat kandilist kangi. (Soovi korral kasuta joonlauda, et saada täpselt parajad tükid). Kui koogitükid on pealt kumerad, siis lõika ka pealt siledaks.
Kuumuta aprikoosimoos väikeses potis või mikrolaineahjus, siis hõõru läbi sõela.
Puista töölauale veidi tuhksuhkrut, siis rulli 1/4 martsipanimassist 20x10 cm ristkülikuks. Pintselda pealt sooja aprikoosimoosiga.
Tõsta peale üks roosa ja üks hele koogikang, säti kenasti teineteise kõrvale (kahe kangi vahele pintselda veidi aprikoosimoosi, et nad kokku hoiaksid).
Pintselda pealt moosiga ja tõsta nüüd roosa koogikangi peale hele koogikang ja heleda koogikangi peale roosa koogikang. Saad justkui malelaualmustri. Määri koogi peale ja külgedele ülejäänud aprikoosimoos.
Rulli ülejäänud martsipan 20x25 cm ristkülikuks. Tõsta tainarulli abil koogikangidele, nii et kook oleks pealt ja külgedelt kaetud. Silu ühtlaselt ja lõika üleliigne martsipan ära. Näpista servad kokku.
Serveerimiseks lõika viiludeks.
Retsept siit.
Battenbergi kook
Ruudumustriga kook inglaste kellaviietee menüüst. Siin veidi lihtsam versioon.