360 g ehk 2 pakki kandilisi (kakao)küpsiseid
700 ml piima
150 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
60 g nisujahu
60 g maisitärklist või vanillikastmepulbrit
1-2 tl vanilliekstrakti
100 g võid
Tee esmalt keedukreem.
Sega potis suhkur, jahu ja maisitärklis või vanillikreemipulber omavahel. Siis vispelda juurde munad ning seejärel vispelda jaokaupa juurde piim.
Tõsta pott tulele ning kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni keedukreem pakseneb (maisitärklis peab paksendamiseks keemistemperatuurini kuumenema ehk kaste peab paar korda mulksuma).
Tõsta pott tulelt, lase paar minutit jahtuda. Siis vispelda juurde toasoe või.
Loe küpsised kokku ja arvuta, mitu kihti saad/soovid teha. Vali vastavalt sellele ka vormi suurus - meie kook on neljakihiline.
Vooderda sobiva suurusega vorm küpsetuspaberiga. Aseta peale kiht küpsiseid. Siis kiht kreemi, siis kiht küpsiseid ja siis ülejäänud kreem jne, kuni küpsisekihid on laotud ja kreem otsas. Pealmiseks kihiks jääb kreem.
Kata vorm pealt toidukilega ning tõsta järgmise päevani külmkappi maitsestuma.
Enne serveerimist kaunista marjade, riivitud šokolaadi, hakitud kreeka pähklitega või muu meelepärasega.
Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Bulgaaria küpsisekook
Бисквитена Торта (biscvitena torta) on justkui meil tuntud vale-napoleon ehk siis keedukreemiga küpsisetort. Väga armastatud Bulgaarias, kus sellest liigub mitu eri varianti - siin üks klassikalisemaid.