Bulgaaria küpsisekook

Бисквитена Торта (biscvitena torta) on justkui meil tuntud vale-napoleon ehk siis keedukreemiga küpsisetort. Väga armastatud Bulgaarias, kus sellest liigub mitu eri varianti - siin üks klassikalisemaid.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

360 g ehk 2 pakki kandilisi (kakao)küpsiseid

700 ml piima

150 g suhkrut

2 sl vanillisuhkrut

3 munakollast

60 g nisujahu

60 g maisitärklist või vanillikastmepulbrit

1-2 tl vanilliekstrakti

100 g võid

Valmistamine

Tee esmalt keedukreem.

Sega potis suhkur, jahu ja maisitärklis või vanillikreemipulber omavahel. Siis vispelda juurde munad ning seejärel vispelda jaokaupa juurde piim.

Tõsta pott tulele ning kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni keedukreem pakseneb (maisitärklis peab paksendamiseks keemistemperatuurini kuumenema ehk kaste peab paar korda mulksuma).

Tõsta pott tulelt, lase paar minutit jahtuda. Siis vispelda juurde toasoe või. 

Loe küpsised kokku ja arvuta, mitu kihti saad/soovid teha. Vali vastavalt sellele ka vormi suurus - meie kook on neljakihiline.

Vooderda sobiva suurusega vorm küpsetuspaberiga. Aseta peale kiht küpsiseid. Siis kiht kreemi, siis kiht küpsiseid ja siis ülejäänud kreem jne, kuni küpsisekihid on laotud ja kreem otsas. Pealmiseks kihiks jääb kreem. 

Kata vorm pealt toidukilega ning tõsta järgmise päevani külmkappi maitsestuma. 

Enne serveerimist kaunista marjade, riivitud šokolaadi, hakitud kreeka pähklitega või muu meelepärasega. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR