Silmusupp

Narva-Jõesuu elaniku Marika Talvi retsept.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

3 sibulat

3-5 porgandit

silmupuljongit

5 kartuleid

50 g võid

0,8-1 kg värsket silmu

soola ja musta pipart

Valmistamine

Haki sibul peeneks, riivi porgandid jämeda riiviga.

Kuumuta poti põhjas või, lisa sibul ja prae mõned minutid. Siis lisa porgand ja prae veel paar minutit. 

Lisa juurde hoolikalt kurnatud silmupuljong. Lisa tükeldatud kartul ja keeda, kuni kartulid on küpsed. 

Samal ajal keeda u 1,5 cm silmujupid valmis. Lisa supile, kui kartulid on valmis, lase keema, aga ära uuesti keeda. 

Nipid ja soovitused:

  • Kõige parem on supp järgmisel päeval.
  • Värske silm püsib supis paremini koos; külmutatud ja siis sulatatud silm laguneb kiiresti laiali. 
  • Ida-Virumaal lisatakse silmusupile tihti veel ka värsket või hapendatud kapsast. 
  • Silmu puhastamine supi jaoks erineb röstimiseks mõeldud silmu puhastamisest. Värske silm tuleks soolaga sisse hõõruda. Kui silm on surnud, siis hoia veel pool tundi soolas, sest siis tuleb lima paremini maha. Siis loputagi hoolikalt lima maha - vee järgi on näha, kui lima on hajunud. (Võid lisada ka sörtsu äädikat, siis tuleb lima paremini lahti). Kui suurem osa limast on kadunud, siis lõika pea sealtmaalt maha, kus lõpused lõppevad. Lõika silmud 1,5 cm juppideks ja leota-loputa seejärel veel korralikult, kuni leotusvesi enam verine ei ole. 

Loe veel:

Retsept ilmus ajakirjas Oma Maitse (september 2015), veidi mugandatud. 

LISA KOMMENTAAR