Meremehepraad

Rootsi köögist pärit lihtne ja mõnus kartuli-sibula-veiselihahautis peaks meeldima kõikidele isadele.

Algversioonis käib roa sisse õlu, aga puljongi või isegi veega jääb samuti roog maitsev.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
30 minutit + 2 tundi ahjus
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kooritud kartulit

600 g taist veiseliha (nt lihaveise praetükk, antrekoot või välisfilee)

1 sl õli

1 sl võid

soola ja musta pipart

2-3 suurt sibulat

1 tl suhkrut

5 dl tumedat õlut - nt Jõuluporter (A Le Coq)

3 dl veiselihapuljongit

1-2 loorberilehte

värsket peterselli või tüümiani

Valmistamine

Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Laota pooled kartuliviiludest suure ahjupoti põhja. 

Lõika liha ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks, mulju käelabaga veidi õhemaks. Kuumuta pannil õli ja või ning prae lihaviilud mõlemalt poolt pruuniks. Tõsta ahjupotti, maitsesta soola ja pipraga. 

Koori sibulad, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Prae pannil vähese rasvaga umbes 5 minutit, siis lisa suhkur ja prae veel tasakesi 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Ära pruunista! Tõsta sibularattad potti lihaviilude peale. (Kui pannile on praevedelikku jäänud, siis kalla see ka potti). 

Laota potti ülejäänud kartuliviilud. 

Vala potti õlu ning seejärel lisa niipalju puljongit, et kartulid oleksid napilt kaetud. Pista loobrerilehed ka potti. 

Pane potile kaas peale ja hauta rooga 175kraadises ahjus nõrgal kuumusel umbes 2 tundi, kuni liha ja kartulid on pehmed (võib minna ka kauem, olenevalt lihast). 

Valmis roale puista rohkelt peterselli või tüümiani.

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2013. a. novembrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Ilsu
postitatud 09.11.2013 18:10

Täitsa maitsev söök. Tegin soovitatud õllega aga puljongiks oli kana oma, jäi sutsu lahja, kui nii võib öelda. Järgmisel korral kasutan kindlasti lihapuljongit ja võibolla panen mõne küüne küüslauku ka :)

Katrin P @ FB
postitatud 26.11.2013 07:48

tegin.... aga õlle asemel oleks pidanud midagi muud lisama. võibolla oli põhjus ikkagi võõras maitses. Me tegime kokkuvõtte, et õlle maitse oleks meile meeldinud nõrgem. Oleksin pidanud rohkem puljongit ja vähem õlut panema. Aga ma ei andnud alla, loomaliha proovin veel

A
postitatud 02.12.2013 01:00

õlle maitse oli natuke harjumatu ja tuli rohkem välja mida enam toit jahtus-kuumana ei olnud tunda. kuid ei ütleks et halb, lihtsalt uudne. kasutasin saku tumedat, lahjema õllega jääks seda kindlasti vähem tunda. vedelikku võiks julgelt isegi veel veidi rohkem lisada kuna see imbub üsna ära. kokkuvõttes väga maistev külma aja toit.